Proiect cultural creat de Asociația Avatar şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti 565. Conexiuni urbane” 2024.

Zi-le pe bune!” este un proiect inovator care integrează componentele de teatru, scriere creativă, sănătate mintală, educație non-formală și media pentru a împuternici un grup de 30 de tineri să abordeze tema drogurilor și a sănătății mintale alături de specialiști din proiect și de a crea un produs cultural și unul de informare pentru ceilalți tineri și populația largă. Proiectul urmărește intervenția pe 4 planuri: – componenta de informare, educație și conștientizare asupra consumului de droguri și sănătății mintale; – componenta de cultură și safe space, foarte importantă pentru tinerii din centrele de plasament, dar și pentru cei din contexte vulnerabile, unde adolescenții vor avea oportunitatea de a dialoga deschis, atât peer-to-peer, cât și cu persoane cheie – prin intermediul activităților de scriere creativă, biblioteca vie, sănătate mintală și teatru; – componenta de implicare civică – prin implicarea în dialog cu publicul, cu alți tineri, cadre didactice, părinți și alți utilizatori ai platformei TikTok, Instagram prin dezvoltarea cunoștințelor și competențelor din sfera Marketing digital -componenta de empowerment prin cultură și media- prin capacitatea participanților cu competențele și cunoștințele necesare pentru a realiza o piesă de teatru și mai multe episoade de podcast.

Proiectul implică 30 de tineri în activități cultural – educative variate, printr-o abordare interdisciplinară și colaborativă, construind o intervenție inovatoare, care îmbogățește și diversifică viața culturală și educațională a orașului București, pe o temă de mare importanță pentru societate, consumul de droguri în rândul tinerilor. Obiectivul general al proiectului este creșterea gradului de incluziune socială prin conștientizarea, combaterea și prevenirea consumului de droguri şi, de asemenea, prin conștientizarea vulnerabilităților asociate sănătății mintale făcând apel la diferite forme de artă și instrumente media.

Prin intermediul proiectului, se normalizează dialogul informat într-un cadru sigur în rândul adolescenților și capacitarea acestora cu instrumentele și competențele necesare implicării civice în mediul online prin campanii de informare, de promovare, podcast. Prin activitățile de scriere creativă, teatru, educație non-formală și sănătate mintală, beneficiarii înțeleg cauzele, riscurile consumului de droguri și alternativele sănătoase. Se urmărește dezvoltarea componentei de educație culturală pentru adolescenții proveniți din instituții de plasament și ocrotire socială și din medii vulnerabile în vederea prevenirii și combaterii consumului de droguri, fapt ce contribuie la creșterea calității domeniului cultural-educațional în municipiul București. Pentru combaterea și prevenirea fenomenului consumului de droguri se folosește educația prin cultură, realizând un produs cultural ce îmbină scrierea creativă cu teatrul și o serie de intervenții media (podcasturi și campanie online pe Instagram și TikTok) cu rolul de a aduce în lumea tinerilor conținut educațional de calitate pe tematica abordată.

Despre Asociația Avatar

Asociația AVATAR este o organizație neguvernamentală dedicată dezvoltării personale și valorificării potențialului copiilor și tinerilor, prin activități de educație non-formală. Derulăm proiecte din sfera cetățeniei active creșterea accesului la cultură pentru grupuri vulnerabile (copii și tineri din mediul rural, de etnie roma, cu dizabilități), educație prin cultură, intervenție culturală etc.

Detalii: https://asociatia-avatar.ro/