Proiect cultural creat de Asociația Cinemascop şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti 565. Conexiuni urbane” 2024.

În 2024, Asociația Cinemascop inaugurează un nou proiect: Les Films de Cannes à Bucarest în cartier, prin intermediul căruia va împărtăși strălucirea și inovația cinemaului de artă la un nou nivel: mult mai amplu și mai interactiv. Les Films de Cannes à Bucarest are o tradiție de peste 14 ediții în București, organizând proiecţii-eveniment care să ofere spectatorilor români ı̂n premieră cele mai noi filme de autor care au avut premiera mondială la Cannes, ı̂n acelaşi an, pentru a contribui la promovarea filmului de autor, mult mai puțin prezent ı̂n sălile de cinema din România decât filmele comerciale. Pentru a marca 15 ani de Les Films de Cannes à Bucarest, am inaugurat un nou proiect, prin care festivalul va ajunge în 5 sectoare ale orașului București.

Între 25-31 octombrie 2024, vom organiza proiecții de filme recente, premiate la marile festivaluri de film ale lumii (Cannes, Veneția, Berlin), și activități (sesiuni Q&A, dezbateri, ateliere practice destinate unui public divers).

Proiectul are ca obiectiv principal revitalizarea cartierelor și sectoarelor bucureștene, în multe dintre acestea oferta culturală fiind foarte redusă din cauza faptului că majoritatea instituțiilor culturale sunt situate în centrul Bucureștiului. Va fi pentru prima dată când în spații precum Teatrul Masca vor fi difuzate în premieră filme din selecția Festivalului de Film de la Cannes, Berlin sau Veneția, urmate de Q&A-uri cu realizatorii și ateliere practice care să abordeze subiectele și tematice abordate în filmele prezentate. Vom organiza minimum 1 atelier în fiecare sector, spectatorii putând să se înscrie gratuit în baza biletelor achiziționate pentru proiecțiile de film. Atelierele vor fi organizate pe grupe de vârstă și vor avea rolul de a expune și contextualiza subiecte de mare importanță socio-culturală, urmând a se propune metode de combatere și conștientizare a acestor probleme.

Despre Asociația Cinemascop

Asociaţia Cinemascop este o asociaţie non-profit creată cu scopul de a dezvolta proiecte culturale și pentru formarea profesională în domeniul audiovizualului, cinematografiei și ariilor interdisciplinare conexe și pentru încurajarea dialogului din domeniul audiovizual. Asociația a fost înfiinţată de regizorul, scenaristul şi producătorul Cristian Mungiu, împreună cu directorul financiar Aura Iordache și producătorul Tudor Reu.

Detalii: cinemascop.eu