Proiect cultural creat de AREAL şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti 565. Conexiuni urbane” 2024.

„AREAL | spațiu pentru corp și educație” este un proiect de susținere a creației artistice coregrafice românești și de dezvoltare a infrastructurii coregrafice bucureștene, care propune contexte inovatoare de întâlnire între artiști și un public divers, cu scopul de a încuraja dezvoltarea unor noi moduri de gândire și de activare culturală și participativă în București.

Proiectul derulat în parteneriat cu Asociația SOS Satele Copiilor, se va derula în perioada 1 august – 30 octombrie la spațiul AREAL, în piața Obor și Parcul Drumul Taberei din București și propune un nou model de dezvoltare culturală care are la baza mișcarea, dansul contemporan și dialogul în care artistul este un generator de schimbare iar publicul este participant activ, colaborator și co-creator. Proiectul sprijină și dezvoltă activitatea artiștilor coregrafi independenți din București, creează conexiuni între dans și oraș punând accent pe explorarea unor zone periferice – cartierul Drumul Taberei și Piata Obor – și pe dezvoltarea de noi proiecte educaționale pentru copiii și părinți.

AREAL | spațiu pentru corp și educație următoarele activități care vor avea loc in perioada august – octombrie:

1. O mini stagiune de spectacole AREAL.CORP care cuprinde 5 reprezentații cu: a.) Spectacolul “Private Self” de/ cu Cristina Lilienfeld un solo de o ora acesta desfasurandu-se în casele spectatorilor. Performance-ul lucrează cu conceptul de granița fie că vorbim despre limite ale corpului, ale spațiului în care ne aflăm, ale memoriei noastre, sau ale emoționalului colectiv. b) Private Show@AREAL – un performance participativ cu/de Cosmin Manolescu, o călătorie experimentală în afara zonei de confort în siguranța spațiului AREAL. După spectacol, va avea loc o discuție deschisă despre interacțiunea artistică și impactul acesteia asupra percepției individuale și colective.

2) “work-play continuum” – spatiu de cercetare si educatie pentru părinți și copii cu varste de peste 6 ani coordonat de coregrafa Alexandra Bălășoiu care propune 2 ateliere de mișcare urmate de construcția a 2 călătorii artistice destinate familiilor, avand la baza explorarea dihotomiilor muncă/ joacă și nebunie/ normalitate. Acestea vor avea loc în Parcul Drumul Taberei și la Areal.

3) Areal.Oraș.Corp – laborator de explorare urbană condus de coregraful Cosmin Manolescu în Piața Obor propune realizarea unei explorări performative a zonei care va fi animat prin dans timp de 2 weekenduri în luna octombrie

4) FeldenKids – Metoda Feldenkrais® pentru copiii și mamele din SOS Satele copiilor. Sesiunile vor fi conduse de profesorul universitar Valentina De Piante, singurul coregraf certificat în metoda Feldenkrais din România.

5) Bursa AREAL va fi acordată unui licean/ student, oferindu-i oportunitatea de a participa la spectacole, ateliere de dans contemporan și alte evenimente culturale contribuind astfel la dezvoltarea și promovarea culturii și artei în rândul tinerilor.

Despre AREAL

AREAL – spatiu pentru dezvoltare coregrafica este un colectiv format în decembrie 2020 de coregrafii asociați Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina de Piante Niculae pentru: – a susține dezvoltarea infrastructurii coregrafice prin deschiderea unui nou studio/spațiu coregrafic la București; – inițierea de noi proiecte artistice colective; – crearea și implementarea de programe incluzive de educație prin dans; – susținerea cercetării artistice și a schimbul de practici performative între coregrafi, compozitori, poeți, regizori de teatru și de film, artiști vizuali, arhitecți etc.

Detalii: https://arealcolectiv.ro/