Proiect cultural creat de Art Hazard şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti 565. Conexiuni urbane” 2024.

RETRO REC este un proiect interdisciplinar care vizează documentarea și conservarea culturii de clubbing și petrecerii timpului liber în București, acoperind ultimii 60 de ani. Proiectul este inițiat de duo-ul creativ format din Vlaicu Golcea, unul dintre cei mai apreciați compozitori autohtoni de teatru și dans, și Simona Dabija, o performeră și coregrafă emergentă cu viziuni inovatoare. Acestora li se adaugă consultanții Bogdan Iancu, un antropolog și profesor cu experiență în cercetarea urbană, și Simona Deaconescu, o coregrafă și regizoare de film cu un ochi atent la detalii narative și vizuale. După o perioadă intensivă de cercetare de șase săptămâni realizată în lunile august și septembrie, rezultatele se vor concretiza într-o instalație de sunet și performativă, care va fi prezentată la Teatrelli în perioada 26 septembrie — 4 octombrie. Cu o abordare transgenerațională, RETRO REC se bazează pe poveștile reale a șase locuitori ai orașului, de diferite vârste și cu experiențe variate, pentru a reconstrui și reinterpreta istoria ritmică a cartierelor capitalei.

Proiectul navighează prin decenii de transformări sociale, de la „relaxarea” comunismului anilor ’60, la intensificarea cenzurii după tezele din iulie în anii ’70, trecând prin eclectismul perioadei de „europenizare” după căderea comunismului, până la capitalismul precar al anilor 2000 care a remodelat scena vieții de noapte din București. Pentru realizarea instalației, artiștii vor folosi aparatură audio veche creând o punte sonoră între trecut și prezent, reutilizând obiecte care altfel ar fi fost uitate sau aruncate. Cele șase persoane intervievate contribuie la realizarea proiectului cu propriile lor amintiri și perspective, și funcționând ca lianți esențiali între generațiile care au modelat peisajul cultural al Bucureștiului. Astfel, RETRO REC oferă o platformă de explorare a memoriei colective a orașului, reflectând modul în care locuitorii săi s-au adaptat și au reacționat la dinamica culturală și politică a Bucureștiului. În același timp, proiectul captează istoria nescrisă a orașului prin ritmurile comunităților sale, păstrând un patrimoniu cultural viu și relevând modul în care muzica și dansul au funcționat ca forme de exprimare și rezistență.

Despre Art Hazard

Art Hazard este o casă de producție emergentă, specializată în producția și distribuția proiectelor performative interdisciplinare. Aceasta se concentrează pe promovarea ideilor și practicilor artistice inovatoare și curajoase, greu de încadrat în canoanele clasice de finanțare. Fondată în 2023 de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu, Art Hazard are ca scop principal susținerea unui grup select de artiști situați la intersecția dintre curentele mainstream și art-house. Acești artiști se angajează în practici participative și imersive, având un impact direct în comunitățile pe care le vizează. Art Hazard se dedică sprijinirii artiștilor cu abordări marginale și autentice, orientați spre interdisciplinaritate, ieșind din tiparul tendințelor actuale. De la înființare și până în prezent, Art Hazard a gestionat un program de cursuri de dans contemporan pentru adulți și seniori foarte apreciat în București, condus de Simona Deaconescu și Simona Dabija, precum și distribuția internațională a proiectelor din portofoliul recent al Tangaj Collective. În acest sens, în ultimul an, Art Hazard a organizat deplasări internaționale în Suedia la CPA: Vitlycke – Centre for Performing Arts cu „BLOT-Body Line of Thought”, în Austria la Choreographic Centre Burgenland cu spectacolul „Coreomaniacii”, în Polonia la Polish Dance Theatre cu “BLOT – Body Line of Thought” precum și un mini turneu în Regiunea British Columbia din Canada cu 7 reprezentații ale spectacolelor „BLOT” și „Ramanenjana”.

Detalii: https://danscontemporan.net