Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” are deosebita plăcere de a vă invita, în data de 31 mai 2024, la orele 13.00, la vernisajul expoziției „Universul copilăriei – Povești din alte vremuri”, care se va desfășura la sediul instituției, în sala „Ferdinand”.

Organizarea expoziției se circumscrie celebrării „Zilei internaționale a copilului”, prilej de bucurie pentru cei mici, dar și pentru adulți, care își pot aduce aminte de perioada copilăriei, paradis uitat, dar nu pierdut.

Evenimentul este omagiul specialiștilor muzeului pentru cea mai frumoasă etapă a vieții noastre, fiind dedicată tuturor copiilor din lume, din diferite perioade istorice și diverse medii sociale care, uneori, din pricina orgoliilor și ambițiilor adulților, au cunoscut prea devreme ororile războiului, schingiuindu-le pentru totdeauna chipul și sufletul.

Orice demers despre lumea copilăriei și copii este unul implicit despre adulți, pentru că maturii de astăzi au fost cândva mici, copiii fiind reflexia adulților. Din primele luni de viață, copiii sunt o reflectare a gustului vestimentar al părinților dictat de canoanele modei epocii.

Însă, în orice timp, copiii sunt mai frumoși decât cei mari pentru că sunt mai naturali, surâd destins, sunt liberi și sinceri în a se exterioriza, sunt buni, iar prin ochii lor lumea este frumoasă.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate piese vestimentare care au fost purtate de fetițe și băieți, unele dintre acestea aparținând copiilor Familiei Regale, mărturii de botez, certificate de botez, diplome de absolvire a învățământului primar și secundar, manuale școlare din diferite perioade istorice, fotografii de epocă din care ne vor zâmbi chipuri vesele de copii, picturi, desene și sculpturi care surprind inocența și uneori drama orfanilor de război și multe, multe jucării ce însoțesc copilul încă din primii ani de viață, toate din patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”.

Și, pentru că muzeul gazdă al acestui eveniment cultural este militar, în cadrul expoziției este reprezentată și copilăria patronată de armată, sub forma copiilor de trupă, a uniformelor militare purtate de principii Familiei Regale, a liceelor și școlilor militare.

Pe această cale, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, aduce mulțumiri și celor două instituții care au avut amabilitatea să susțină acest demers cultural, respectiv Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” și Muzeul Național al Țăranului Român, dar și colegilor și prietenilor care au „scotocit” printre amintirile din copilăria lor.

Așadar, invităm publicul, mare și mic, să se lase purtat de magia acestei călătorii prin lumea inefabilă a inocenței, să reaprindă  „focul” stins a mirificei copilării aflate sub semnul grației angelice, pentru ca în piept, fie doar și pentru o clipă să pulseze o „inimă de copil”.