Cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se desfăşoară între 5 şi 13 noiembrie sub conceptul curatorial „Graniţe fragile. Istorii fluide”. Din programul ediţiei, fac parte 32 de spectacole de teatru şi şapte instalaţii performative, creaţii online şi VR din România, zece spectacole internaţionale, spectacole-lectură, teatru-radiofonic, evenimente conexe şi, în premieră, spectacole de teatru şi ateliere în şcolile şi liceele din Bucureşti, dar şi spectacole ale Şcolilor de Teatru.

ARCUB – Hanul Gabroveni este una dintre locaţiile ediţiei şi găzduieşte o serie de conferinţe, dezbateri, spectacole de teatru şi o expoziţie de fotografie.

PROGRAMUL EVENIMENTELOR #FNT2022 LA ARCUB:

Nod în cinci

Expoziţie fotografie de teatru

5-13 noiembrie

ARCUB – Sala Coloanelor

Acces gratuit

Expoziție de fotografie de teatru (însoțitoare a volumului „Nod în cinci. Câteva abordări în teatru” de Cristina Rusiecki). Detalii aici.

Imperium Delendum Est!

Spectacol invitat din străinătate

6 noiembrie, ora 18.00

ARCUB – Sala Mare

Producător: Lesia Ukrainka Lviv Academic Dramatic Theatre

Acces gratuit, pe bază de înscriere

Cum poate fi util teatrul pentru societate în timpul unui război? Devine refugiu, adăpost pe durata bombardamentelor, sau continuă să producă semnificații și să conserve identitatea și cultura națională? Împreună cu echipa artistică a teatrului Lesi, ne vom gândi la aceste întrebări și vom discuta despre propria lor experiență de teatru de stat în prima linie a războiului.

Spectacolul este urmat de o sesiune Q&A: Activități ale teatrelor ucrainene în vreme de război

Detalii aici.

Atelier introductiv: Finanțări europene în domeniul culturii

Conferinţă în limba engleză

7 noiembrie, 10.00-16.00

ARCUB – Sala Coloanelor

Susţinut de Helena de Winter

Acces pe bază de înscriere

Institutul Francez din România le propune managerilor culturali și profesioniștilor din domeniul artelor spectacolului un atelier de familiarizare cu proiectele de cooperare europeană.

Detalii aici.

NEXT ON STAGE. Perspective în scenografie, ediția a II-a

Conferinţă

8-9 noiembrie, 11.00-17.00

ARCUB – Sala Coloanelor

Intrare liberă, în limita locurilor disponibile

NEXT ON STAGE. Perspective în scenografie, ediția a II-a, este un eveniment organizat de OISTAT România (Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru) în parteneriat cu FNT 32 care își propune să analizeze situația actuală a scenografiei în România și încearcă să identifice soluții specifice ce pot îmbunătăți sistemul de creație și producție. Conferința urmărește să evidențieze aspecte ale colaborării scenografului cu regizorul, coregraful, autorul și alți membri ai echipei de creație și să dezbată relația acestuia cu ceilalți artiști ce contribuie la realizarea imaginii scenice, designeri de lumină sau video.

Detalii aici.

Turnul #următorulnivel

Teatru-film VR

9-13 noiembrie, 14.00, 16.00, 17.00, 18.00

ARCUB – Sala Bolţilor

Acces pe bază de înscriere

O experienţă inedită de teatru-film VR, concepută de Ionuţ Sociu, Alex Mihăescu, Teatrul Basca şi regizată de Alex Mihăescu.

Detalii aici.

Hans Thies Lehmann și moștenirea teatrului postdramatic

Dezbatere

11 noiembrie, 11.00

ARCUB – Sala Coloanelor

Invitaţi: Victor Scoradeț și Ionuț Sociu

Moderator: Cristina Modreanu

Intrare liberă, în limita locurilor disponibile

„Cartea lui Lehmann, Teatrul Postdramatic, a apărut în 1999 și a fost rapid tradusă peste tot in lume, devenind un instrument esențial de înțelegere și analiză a tendințelor teatrale detectate începând cu a doua parte a secolului 20.

Detalii aici.

Abuzul în mediul artistic. Cum creăm spații sigure?

Dezbatere

12 noiembrie, 11.00

ARCUB – Sala Coloanelor

Invitaţi: Katia Pascariu, Oana Mardare, Theodor-Cristian Popescu

Moderator: Oana Stoica

Intrare liberă, în limita locurilor disponibile

Discuția despre abuzurile din lumea artistică s-a deschis în România în acest an, la cinci ani după ce a izbucnit la nivel mondial.

Detalii aici.

Statutul artistului – despre muncă, serviciu public și generația de sacrificiu din cultură

Dezbatere

13 noiembrie, 11.00

ARCUB – Sala Coloanelor

Invitaţi: Alex Radu, Ilinca Manolache, David Schwartz

Moderator: Iulia Popovici

Intrare liberă, în limita locurilor disponibile

O aspirație care în curând împlinește 30 de ani. O promisiune veșnică, despre „recunoaștere”, o cultură cu o „singură viteză” – nu două, a culturii de la stat și a precarității din independent –, protecție socială și drepturi egale.

Detalii aici.

Worker of the Year

Home delivered performance

Produs de Ioana Păun, Flavia Giurgiu, ARCUB şi Centrul Cultural Clujean

Experienţă gratuită, pe bază de înscrieri, stoc limitat

Worker of the Year este un proiect original conceput în contextul pandemiei de artistele Ioana Păun și Flavia Giurgiu. Proiectul pleacă de la convingerea lor că în fiecare din noi există potențial performativ. Pariul lor, ca artiste, e să aibă totală încredere în ce va face participantul cu kit-ul pe care îl primește, că își descoperă sclipirea și va merge pe mâna ei.

Detalii aici.

______

Curatori #FNT2022: Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu, Călin Ciobotari.

Festivalul Național de Teatru este produs de Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România. Coproducător: Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. FNT este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii. Partener: Institutul Cultural Român.

Foto: Olena Kondrashova – spectacolul Imperium Delendum Est!