Seminarul Dalcroze face parte integrantă din programul de formare continuă Certificatul Dalcroze în România 2022 – 2023, un program deschis în România în urma parteneriatului dintre Institutul Jaques-Dalcroze Geneva și Asociația Cultura prin Muzica insă el poate fi accesat și punctual de către profesioniștii doritori să aibă un prim contact cu această pedagogie muzicală de tip activ.

Seminarul se finalizează cu o diplomă de participare. În cadrul Seminarului vom analiza împreună noi variante de abordare a parametrilor muzicali – ritmul, frazarea, armonia. Vom explora cum putem improviza diferite muzici pentru a le asocia unor experiențe de mișcare. Începem simplu, prin a merge pe muzică, apoi procesul devine mai complex și ajungem să explorăm diferite universuri de interpretare și joc muzical, poezie și diferitele interferențe dintre ele. (Jean-Marc Aeschimann)

Profesori specialiști, acreditați de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva:

▷ Jean – Marc Aeschimann (profesor specialist și Directorul Programului Certificatul Dalcroze în România)
▷ Tamae Gennai-Deveaud (profesor de muzică și ritmică la Haute Ecole de Musique Geneva (HEM) și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva)

Seminarul Dalcroze se adresează profesioniștilor din domenii artistice și non-artistice – profesori de muzică (profesori de educație muzicală, profesori de instrument), muzicieni, studenți UNMB, dansatori, actori, terapeuți, educatori, asistenți sociali.

Acest seminar va include cursuri de ritmică, solfegiu, improvizație muzicală și mișcare corporală adaptate nivelului participanților.

Program Seminar Dalcroze 12, 13 noiembrie 2022

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022 – Prof. Jean-Marc Aeschimann
9:00 – 11:00 Ritmică :pornim de la simplul mers ca să ajungem să pătrundem în universul unei opere muzicale și să îi explorăm toate bogățiile cu ajutorul mișcării corporale ;
explorăm și dezvoltăm muzicalitatea mișcării prin gesturi simple și o punem în relație cu diferite muzici improvizate.
11:00 – 12:00 Improvizație colectivă

12:15 – 13:45 Solfegiu (Grup A)explorăm cum putem introduce improvizația muzicală și creativitatea în practica solfegiului. Pornim de la un material muzical simplu și ajungem, prin joc și creativitate, să descifrăm o partitură.
13:45 – 14:45 Solfegiu (Grup B)

15:00 – 16:30 Improvizație vocal-instrumentală (Grup 1): explorăm, dezvoltăm posibilitățile interpretării la instrumentul muzical sau cu vocea pentru a ajunge să cântăm fără partitură, folosind mijloace simple de imitare, joc, reguli etc…în raport cu ritmica.
16:45 – 18:45 Didactica pedagogiei Dalcroze

19:00 – 20:30 Improvizație vocal-instrumentală (Grup 2)

Duminică, 13 noiembrie 2022 – Prof. Tamaé Gennai Deveaud

8:30 – 10:00 Improvizație vocal-instrumentală (Grup 3):

10:15 – 12:45 Curs global (ritmică-improvizație-solfegiu și didactică)parcurgem etapele caracteristice pedagogiei Dalcroze: experimentare – conștientizare – analiză – interpretare.
12:45 – 13:15 Pauză de prânz

13:15 – 14:15 Ritmică

14:30 – 16:00 Demersul coregrafic în pedagogia Dalcroze

*Programul este cu titlu informativ, el poate suferi mici modificări în funcție de numărul de participanți și de nivelul competențelor lor muzicale. Mai multe detalii despre înscrieri și program sunt disponibile pe https://dalcroze.ro/

Curs organizat de Asociația Cultură prin Muzică și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva în cadrul programului de formare continuă Certificatul Dalcroze în România (CDR) – www.dalcroze.ro.

Program susținut de Movetia – agenția națională elvețiană pentru mobilitate și schimb în domeniul educației: www.movetia.ch.

Eveniment organizat cu sprijinul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București