Gala Societatii Civile a sarbatorit 20 de ani dedicati societatii civile –

Loc de Bine,  proiect implementat de Asociatia Zi de bine, este Marele Castigator al Galei Societatii Civile 2022. Beneficiarii proiectului au fost copii victime sau martori in dosare penale care se judeca in judetele Costanta, Vrancea, Valcea, Arges, Sibiu, Mures si Bacau. Scopul principal al poiectului a fost crearea unui loc sigur, amenajat la standarde europene, unde sa se obtina o marturie unica de calitate, cu risc cat mai mic de retraumatizare si care sa elimine nevoia reaudierii. 

Pe cand Asociatia Zi de Bine demara proiectul, alaturi de Asociatia pentru Victimele Infractiunilor Sexuale si Ministerul Public, in Romania exista o singura camera de audieri pentru copii. Intr-o singura luna, Zi de Bine a realizat si inaugurat trei astfel de camere. Reusita Asociatiei a avut ecou imediat in mediile juridice, care s-au inspirat pentru propriile nevoi – singurul tribunal pentru minori din Romania si-a amenajat o camera dedicata copiilor. Iar Asociatia Zi de Bine a avut atat de multe cereri din alte judete, incat a prelungit proiectul pana in decembrie 2021, cand a ajuns la sapte astfel de camere in judetele mai sus mentionate.

Proiectul Loc de Bine a fost in cele din urma preluat de Ministerul Public, iar Parchetul General urmeaza sa amenajeze 35 de camere de audieri pentru copii, in sediile a cinci Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Capitala, dar si in 30 de sedii de Parchet din tara.

Loc de Bine este castigator al Premiului I si al Premiului pentru Impact Social – oferit de Ashoka Romania, partener strategic GSC – in cadrul sectiunii Apararea drepturilor individuale/ colective

De asemenea, Loc de Bine a obtinut Premiul I si in cadrul sectiunii Premiul Special pentru Inovatie.

Asociatia Zi de Bine a obtinut si Premiul pentru Impact Social in cadrul sectiunii Sanatate pentru proiectul TeenLine, Premiul II in cadrul sectiunii Incluziune Sociala pentru proiectul Ochii care nu se uita si Premiul Special Organizatia New Entry pentru proiectul Studiourile Ferentari.

Asociatia pentru Mobilitate Sociala si Educatie Democratica din Turda, Cluj a fost multi-premiata in cadrul sectiunii Tineri de Bine – sectiune dedicata proiectelor gandite si implementate de tineri cu varste intre 15 si 25 de ani. Astfel, proiectele Asociatiei au obtinut premiile sectiunii dupa cum urmeaza: Suflet de Copil Premiul I, Connect:EDPremiul II si Studioul CivicPremiul III. Sectiunea Tineri de Bine a fost introdusa anul acesta in structura competitiei in baza parteneriatului strategic cu ASAP Romania, program de responsabilitate sociala initiat de Fundatia The Institute si sustinut de Lidl Romania, care urmareste sa educe tanara generatie cu privire la importanta colectarii separate a deseurilor reciclabile.

Premiile pentru Impact Social, dezvoltate alaturi de Ashoka Romania, partener strategic, au fost si ele acordate in cadrul Festivitatii de premiere din 28 septembrie. Acestea au mers catre Asociatia Casa Buna pentru proiectul Lectii online la Casa Buna – sectiunea Educatie, Invatamant, Cercetare; Asociatia Q-Arts pentru proiectul Muzeul Abandonului. Muzeu forum digital si participativ. – sectiunea Arta si Cultura; Asociatia Zi de Bine pentru proiectul Loc de Bine – sectiunea Apararea drepturilor individuale/ colective; Asociatia Cavalerii Turnului Inclinat din Rusi pentru proiectul Casa Cavalerilor – Centru de tineret in satul Rusi – sectiunea Comportament Civic si Participare publica; Asociatia Zi de Bine pentru proiectul TeenLine – sectiunea Sanatate; Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala pentru proiectul Aplicatia See You – sectiunea Incluziune sociala; Asociatia M.A.M.E. pentru proiectul Centrul Stelutelor – centru de suport si recuperare psiho-socio-medicala destinat copiilor grav bolnavi – sectiunea Servicii de asistenta sociala; si catre Asociatia The Social Incubator pentru proiectul LUCREZ DIN NOU – sectiunea Dezvoltare economica si sociala.

In baza parteneriatului cu Ashoka Romania, GSC reia si anul acesta masterclass-ul Impact Academy dedicat castigatorilor competitiei. In cadrul acestui masterclass, organizatiile se vor concentra asupra modului in care pot urma in activitatile lor o abordare orientata spre impact sistemic.

Castigatorii Premiilor I din cadrul competitiei au fost premiati de catre partenerul principal al GSC – Rompetrol cu vouchere de carburant in valoare totala de 72.000 lei, contribuind astfel la eforturile organizatiilor pentru a-si putea sustine cauzele.

146 de initiative, respectiv 110 proiecte, 15 programe si 21 de campanii de comunicare s-au inscris la cea de-a XX-a editie a Galei Societatii Civile. Proiectele au fost jurizate de 55 de specialisti in implementarea si evaluarea proiectelor, cercetatori, sociologi, jurnalisti, lideri si formatori de opinie ai societatii civile si ai sectorului non-profit, la care se adauga reprezentanti ai sectorului privat.

Castigatorii Galei Societatii Civile 2022 au fost anuntati in cadrul Festivitatii de premiere de la Ateneul Roman, eveniment moderat de Razvan Exarhu, realizatorul emisiunii Morning Glory de la Rock FM.
In deschiderea Festivitatii, spectatorii s-au bucurat de un moment artistic regizat de Chris Simion, membru fondator Grivita53, si dedicat castigatorilor Marelui Premiu al Galei Societatii Civile din cei 19 ani de pana acum. 

La Festivitatea de premiere a Galei Societatii Civile 2022 au participat peste 500 de invitati, printre care reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, Consiliului General al Minicipiului Bucuresti si Consiliului Judetean Ilfov, ai Ministerelor, dar si reprezentanti ai Ambasadelor din Romania. De asemenea, Nicusor Dan – Primarul General al Municipiului Bucuresti a fost prezent la Festivitate si a inmanat Premiul I din sectiunea Comportament Civic si Participare Publica a competitiei, castigat de Asociatia Cavalerii Turnului Inclinat din Rusi, pentru proiectul Casa Cavalerilor – Centru de tineret in satul Rusi.

Festivitatea Galei Societatii Civile poate fi vizionata aici.

Lista castigatorilor Galei Societatii Civile poate fi consulata pe website.

***

Gala Societatii Civile este un proiect THE INSTITUTE.

Parteneri principali: UniCredit Bank, Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl Romania
Parteneri Strategici: Ashoka Romania, ASAP Romania

Partener Sectiune Educatie, Invatamant, Cercetare: BCR
Partener Sectiune Sanatate: Secom Healthcare

Partener Sectiune Dezvoltare economica si sociala: Mastercard

Partener Sectiune Proiecte si campanii de voluntariat: KRUK Romania

Cu sprijinul: Primaria Municipiului Bucuresti prin Directia Cultura, Invatamant, Turism, PROEDUS si ARCUB

Parteneri media strategici: YOOH, Euromedia, B365
Parteneri media: Rock FM, IQads.ro, News.ro, Zile si Nopti, Biz, Romania Pozitiva, Stiri ONG, AGERPRES, RADOR, Iqool, Blindspot
Parteneri traditionali: Gavrila&Asociatii, Netvibes Romania, MediaTrust Romania
 

Pentru mai multe informatii despre Gala Societatii Civile 2022, vizitati www.galasocietatiicivile.ro.