Expoziție: Rike Droescher – If You Call Me I Won‘t Be Home / Dacă mă cauți, nu voi fi acasă
Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, cu sprijinul Primăriei Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București şi Kulturamt Düsseldorf prezintă expoziția:
Rike Droescher – If You Call Me I Won‘t Be Home / Dacă mă cauți, nu voi fi acasă
Vernisaj, 22 septembrie 2022, ora 16.00, în Sera Palatului Mogoşoaia
Perioadă vizitare: 22 septembrie – 2 octombrie
Curator: Erwin Kessler
În 2022 se împlinesc 19 ani de la lansarea programului de schimburi de rezidențe artistice Mogodorf, o colaborare consecventă între Kulturamt Düsseldorf și Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia care, în acest an, este realizată cu sprijinul Primăriei Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.
De departe cel mai longeviv program de acest tip din România, Mogodorf a adus anual, pentru două luni, un artist român la Düsseldorf și în contrapartidă un artist german la Palatul Mogoşoaia, pentru a lucra și expune în contexte culturale diferite de cele cu care erau obișnuiți. Cu excepția celor trei ani afectați de pandemie (2019-2021), programul a făcut să circule zeci de artiști între cele două țări – nu doar artiștii rezidenți, ci și o serie de alți artiști și prieteni ai rezidenților, care frecvent au organizat expoziții colaterale nu numai în București ci și la Düsseldorf. Astfel s-a creat o rețea densă și extinsă care a contribuit la mai buna cunoaștere reciprocă, într-un cadru de colaborare tipic europeană.
Rike Droescher (n. 1990, Stuttgart) este prima rezidentă prin care, în 2022, s-a reluat programul Mogodorf după depășirea perioadei pandemice. Ea marchează totodată și un pionierat la nivel curatorial, fiind prima artistă rezidentă care revendică drept spațiu de expunere propice lucrărilor sale ansamblul spectaculos dar extrem de dificil al Serei Palatului Mogoşoaia, un spațiu generos și totodată exigent, care va fi astfel re-activat artistic. Rike Droescher practică un tip de sculptură în spațiu în care materia o constituie nu doar materialele de lucru (piatră, lemn, ceramică, stofe, plasticuri, lumină), ci și ambientul, gesturile care se defășoară în spațiul de lucru, dar mai ales ideile care emană din coliziunile infinitezimale și uneori insesizabile dintre diverse substanțe, forme, reprezentări, așteptări, percepții și imagini care conviețuiesc într-un anume spațiu, fie el de galerie sau spațiu ne-convențional. Lucrările sale aspiră să creeze un environment mai degrabă deschis și dinamic, pe care îl (re)creează practic și receptorul, prin inserarea în spațiu, prin parcurgerea lui. Ținta artistei nu este producerea unei piese sculpturale unice, rotundă, împlinită, care să fie contemplată din exterior de o conștiință pur reflexivă. Rike Droescher se adresează conțiinței participative a spectatorului activ, cel capabil să lege laoaltă substanțele, gesturile și ideile artistice care reverberează în spațiul mai degrabă atins, energizat, dar nu ocupat de către artistă. Frecvent, sintaxa care coordonează îmbinările diverselor materiale și forme și relația acestora cu mediul în care se expun tinde spre un caracter poetic, cu aer ludic-melancolic, compușii obiectuali-ideatici în spațiu devenind adesea veritabile haiku-uri obiectualizate. Așa cum spune și titlul expoziției, dacă va fi căutată, Rike Droescher nu va fi acasă. Va fi în sera expoziției sale.
Erwin Kessler