Vanzarea pentru acest eveniment s-a terminat pe data de 16 ianuarie 20:00.

DUMINICĂ, 16 ianuarie 2022 | 18.00

Spectacol de teatru lectură „Cel mai bun copil din lume”

ARCUB – Sala Studio

De Alina Şerban

Durata: 60 min.

Un proiect Asociația Untold Stories

 

“Cel mai bun copil din lume” este un spectacol de teatru bazat pe povestea autobiografică a artistei de etnie romă Alina Șerban, scris, regizat și interpretat de aceasta. Spectacolul spune o poveste romă ce abordează tema identității rome actuale și reprezintă un produs cultural unic, fiind primul spectacol cu un asemenea subiect de autoreprezentare romă în oferta culturală a unui teatru naţional. „Cel mai bun copil din lume” este un spectacol de teatru pe alocuri comic, pe alocuri dureros, care expune o poveste de viață din perspectiva unei tinere rome dublu discriminate social şi rasial, oferind o experiență imediată a condiţiei minoritarului asimilat şi a felului în care acesta se integrează sau nu în majoritate. Spectacolul este un produs cultural de autoreprezentare valoros pentru comunitatea romă, care promovează identitatea romă contemporană, deconstruind prin umanitate și empatie stereotipurile asociate romilor.

 

Despre Alina Şerban

Alina Şerban este actriţă, dramatură – scenaristă și prima regizoare romă de teatru şi film din România. Prima din familia ei care a absolvit liceul, Alina a trecut prin sărăcie extremă, discriminare, apoi a fost în sistemul de protecție al copilului.  A terminat studiile la UNATC Bucureşti, New York University – Tisch şi a absolvit masterul la Royal Academy of Dramatic Art, Londra. Este iniţiatoarea teatrului cu mesaj social rom și de 12 ani foloseşte arta pentru a genera schimbarea socială şi a lupta împotriva tuturor formelor de discriminare. Alina Șerban și-a făcut debutul cu scurtmetrajul  “Bilet de iertare” – primul proiect de film despre sclavia romilor, prezentat din perspectivă romă. “Bilet de iertare” a primit Mențiune Specială la TIFF, Best Narrative Director la Female Voices Rock – SUA și este inclus în prezent în circuitul internațional al festivalurilor de film.

Pentru rolul lui Ali din filmul „Gipsy Queen” a primit Premiul pentru cea mai bună actriță a Germaniei în 2020 și a fost nominalizată  la Premiile Academiei Germane de Film. A reprezentat România la Festivalul Internaţional de la Cannes, în 2018, cu rolul din pelicula „Singură la nunta mea”, rol pentru care este distinsă cu numeroase premii.