A II-a B – în cartiere
Proiect cultural produs de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă și co-finanţat de de Primăria Capitalei prin ARCUB, în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021.
UPDATE:
A II-a B, un spectacol pentru copii creat de Oana Răsuceanu, se va vedea în această săptămână în mai multe școli bucureștene, pe scena virtuală unteatru cinematic. Miercuri, 10 noiembrie și joi, 11 noiembrie, copiii din clasele a II-a și a III-a din Școala Generală Nr. 307, Școala Generală Nr. 311, Școala Generală Nr. 169, Școala Generală Nr. 197, Școala Generală Nr. 59 și Liceul Teoretic Bulgar “Hristo Botev” vor putea urmări spectacolul în cadrul unor transmisiuni live de pe scena Teatrului UNTEATRU.
Clasa a II-a B este un loc pe care spectatorii îl vor recunoaște imediat. Este spațiul în care fiecare dintre noi s-a aflat la un moment dat, în pielea unuia dintre personajele prezentate pe scenă. Protagonista spectacolului este Gabi, o fetiță de 8 ani, care începe clasa a II-a într-o nouă școală. Un loc care îi aduce colegi noi și posibil viitori prieteni. Însă, odată trecut pragul noii clase, nimic din ceea ce Gabi înțelesese până atunci despre mersul la școală, joaca în pauze, teme făcute, lecții învățate și prietenie, nu pare să mai aibă vreun sens. Gabi intră pe un teren minat. Un teren în care ea este nouă.
Bullying-ul și forța lui distrugătoare reprezintă motorul spectacolului, însă textul și abordarea lui își propun nu doar să identifice cauzele și efectele unor situații recurente din universul unei clase primare din zilele noastre, ci să caute posibile soluții și abordări constructive ale unor situații precum cele experimentate de personaje.
Foarte tinerii spectatori vor ajunge să empatizeze, pe rând, cu fiecare personaj al spectacolului. Vor înțelege mecanismul prin care victima poate deveni călău, și, de asemenea, modul prin care victima poate deveni propriul salvator.
Din distribuția spectacolului recomandat copiilor de minim 7 ani fac parte actorii Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu și Andrei Barbu, iar Oana Răsuceanu semnează regia. Decorul și costumele sunt o creație a Ancăi Lazăr, muzica este semnată de Adrian Ionescu, iar ilustrația muzicală de Cristian Niculescu. Pentru sound, video și light design design, producătorul Eugen Matei Lumezianu a colaborat cu Costi Baciu.
–––––––––––––––––––––––––––
A II-a B – în cartiere este un modul educațional dedicat copiilor din București, cu vârsta între 7 și 10 ani, creat și implementat de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă. Modulul educațional este compus dintr-un spectacol de teatru – bazat pe povestea originală cu același titlu, scrisă de Oana Răsuceanu și o serie de ateliere de teatru care vor aprofunda tematica spectacolului, susținute de echipa de actori profesioniști din spectacol, la finalul fiecărei reprezentații.
Obiectivul general al proiectului este de a prezenta un număr de 20 de reprezentații ale unui spectacol de teatru adresat copiilor cu vârste între 7 și 10 ani cu ajutorul căruia să conștientizeze efectele violenței în școli și de a organiza 20 de ateliere de teatru pentru aprofundarea subiectului spectacolului.
Despre Asociația Culturală pentru Educație prin Artă (ACEA)
A fost înființată în anul 2014, de către doi tineri producători de film, activi în sfera educației non-formale în rândul tinerilor din București și întreaga țară. Eugen Matei Lumezianu și Eduard Haris au dezvoltat activitățile ACEA cu scopul educării publicului de film și teatru și atragerea de noi publicuri către zona artelor din România. Activitățile dezvoltate de ACEA de la înființare și până în prezent vizează training-uri de formare în domeniul educației prin cultură. ACEA este o organizație interesată de educația culturală prin teatru. Astfel, in ultimii ani ACEA a implementat urmatoarele proiecte: ”În față la O12 – modul educațional, ”La Cotroceni”, program educațional dedicat copiilor, Carina pe drumul spre casă – Modul educațional pentru copii”, ”În față la O12 – modul educațional, proiectul ”Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, Instalația teatrală ‘88/’89.
Mai multe detalii, aici.
Credit foto: Adi Marineci