Probabil cel mai atipic spectacol inspirat din opera lui Caragiale, „D-ale noastre” îmbină teatrul și dansul, în viziunea unuia dintre cei mai cunoscuți coregrafi români, Gigi Căciuleanu. Nominalizată anul trecut la Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, producția Naționalului bucureștean se joacă în FNT, la secțiunea MAEȘTRI, pe 26 octombrie.

 

„Am vrut să re-scriu pe limba mea, cea a teatrului coregrafic, ceea ce îmi inspiră tumultoasa lume a lui Caragiale al nostru. Nu o piesă anume, nu una sau mai multe dintre nemiloasele sale schiţe sau poveşti, nu unul sau mai multe din acerbele sale momente, ci impresia generală pe care toate acestea la un loc mi le inspiră. Un Caragiale revizitat în ziua de azi în care absurdul Ionescian a devenit logică cotidiană. Un spectacol în care mi-am propus să explorez această lume a noastră cea de toate zilele, plină cu de-ale noastre. Nu numai cele românești ci, în general, cu cele de-ale noastre: omeneşti”, povestea Gigi Căciuleanu.

 

Fost solist al Operei Naționale din Bucureşti, Căciuleanu a colaborat cu nume sonore ale artei dansului, printre care Pina Bausch şi Maya Plisetskaya. A primit numeroase distincţii şi premii la prestigioase concursuri internaţionale de coregrafie. În anul 1994, a înfiinţat compania de dans care-i poartă numele, iar – în 2001 – a devenit director artistic al Baletului Naţional Chilian „El Banch”. Acum șapte ani a fondat „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company“.

 

Printre spectacolele create în România se numără „Oui ba da” (Teatrul de Comedie din București),„Carmina Burana” (Teatrul Național din Târgu Mureș), „Mozart Steps” (Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu), „Folia, Shakespeare & Co“ (Teatrul Metropolis din București).

 

„D-ale noastre” a avut premiera în 2012 la Teatrul Național din București și, pe lângă nominalizarea la Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, a mai primit o nominalizare pentru Cel mai bun actor în rol principal (Lari Giorgescu).

 

„D\’ale noastre, strălucitorul spectacol realizat la TNB de Gigi Căciuleanu (…) a fost o probă de răbdare, revoltă… şi încântare. (…) odată ce intri în convenţie, dar, mai ales, odată ce apar tradiţionalele însemne vestimentare şi începi zglobiu să-i recunoşti pe Trahanache, Dumitrache, Fănică, Zoe, Rică, Veta şi Ziţa, totul devine fluent, te desprinzi de mania textului şi te laşi definitiv captiv magiei coregrafice. (…) ajungi să te pierzi uluit în faţa unui Cetăţean turmentat evoluând pe «Sonata lunii», a unor captivante caligrafii dansante pe secvenţe din Năpasta şi Conu Leonida, dar în special la climaxul care, pentru mine, a fost discursul lui Caţavencu”, nota criticul Dan C. Mihăilescu în Dilema Veche.D\’ale noastre – Caragiale și magia coregrafică a lui Gigi Căciuleanu

INFO

 

Distribuția: Ioana Marchidan, Ioana Macarie, Ramona Bărbulescu, Vanda Ştefănescu, Rasmina Călbăjos, Lari Giorgescu, Cristian Nanculescu, Ştefan Lupu, Adrian Nour, Alexandru Călin, Arcadie Rusu, Diana Spiridon

 

Scenografia: Corina Grămoșteanu.

 

Muzica originală: Lucian Stan, Marius Mateşan, Dan Handrabur, Cristina Handrabur, Cristian Stanciu, Vlaicu Golcea, Micloş Micleuşanu

 

Spectacolul se joacă pe 26 octombrie, de la ora 20.30, la Centrul Cultural „Ion Manu”, Otopeni

 

Biletele costă 33 de lei (categoria I) și 22 de lei (categoria II); se pot cumpăra și online.