Casa Eliad este una dintre puținele case boierești de secol XIX care mai există în București. Clădire-monument istoric de categoria A, Casa Eliad a jucat un rol important în viața culturală a comunității bucureștene în cele mai diverse etape istorice. De-a lungul timpului, clădirea din bulevardul Mircea Vodă 5 a găzduit Facultatea de Medicină a Comunității Evreiești, Teatrul Evreiesc de Stat, Casa Raională de Cultură, iar în 1975 a devenit Casa de Cultură a Sectorului 3.

Clădire cu o istorie de două secole

Construită în anul 1789 de către căminarul Ștefan Ogradeanu, clădirea a fost distrusă în timpul marelui incendiu din 1847 din București. În a doua jumătate a secolului XIX, clădirea a fost reconstruită, în forma în care este acum, de unul dintre cei mai bogați oameni ai vremii, președintele Clubului Hipic Român Athanasie Eliad. Impresionanta casă boierească a fost modificată periodic, ultima transformare structurală fiind realizată în perioada 1911-1935,

După o lungă perioadă de timp când a fost lăsată în paragină, Casa Eliad a intrat, în anul 2011, într-un proces de reabilitare și consolidare. Clădirea a reintrat în funcțiune în anul 2012, la circa 150 de ani de când boierul Athanasie Eliad a reconstruit această clădire în forma actuală.

Arhitectura de epocă

Un reper arhitectural și stilistic semnificativ pentru București, imobilul păstrează aproape toate elementele caracteristice unei case boierești, specifice celei de-a doua jumătăți din secolul XIX – începutul secolului XX. Adăugirile perioadei postbelice sunt nesemnificative din punct de vedere structural.

Clădire multifuncțională

Casa Eliad dispune de spații multifuncționale destinate manifestărilor cultural-artistice, de la săli individuale de studiu și repetiții, până la trei săli de spectacole și un mic amfiteatru, situat în curtea interioară a clădirii.