Ce noutăți pregătește ARCUB pentru cea de-a cincea ediție a festivalului de jazz de la București și ce se întâmplă la întâlnirile din culisele jazzului, între 19 și 25 septembrie, la Hanul Gabroveni

 

Cu șapte zile de festival, o gamă variată de evenimente conexe, cinci zile de concerte live cu 15 trupe și artiști de jazz din America, România, Germania, Finlanda, Bulgaria și India, Primăria Municipiului București prin ARCUB pune Bucureștiul pe harta capitalelor Europene în care jazzul dă start-ul melancoliei de toamnă, cu ocazia celei de-a cincea ediții Bucharest Jazz Festival, ce se desfășoară între 19 și 25 septembrie în Piața George Enescu și la ARCUB – Hanul Gabroveni.

La fel ca în fiecare an, ARCUB pregătește un element nou și pentru această ediție Bucharest Jazz Festival. După premiera New Jazz Works de anul trecut, o inițiativă ARCUB de impulsionare a compozitorilor români de jazz, și după ce, începând cu ediția a treia, Bucharest Jazz Festival a inaugurat evenimentele conexe de la sediul ARCUB, în acest an, Bucharest Jazz Festival încurajează publicul tânăr să guste o porție fină de jazz, alături de artiști internaționali aflați în premieră in România.

Noul director artistic al festivalului, interpreta de jazz Teodora Enache, dezvoltă în acest an workshop-urile Bucharest Jazz Festival, unde tinerii muzicieni și fani ai jazzului au ocazia să îi întâlnească, față în față, pe câțiva dintre artiștii internaționali din line-up-ul festivalului, într-o serie de ateliere și master class-uri susținute la ARCUB.

Cu o agendă ticsită de evenimente conexe în fiecare zi a festivalului, Bucharest Jazz Festival 2016 a pregătit pentru deschiderea de luni, 19 septembrie, un vernisaj de fotografie, ce explorează legătura dintre corp și instrumentele muzicale, dar și o întâlnire în exclusivitate cu unul dintre jurnaliștii revistei Jazz Hot. Pe 19 septembrie, de la ora 19, vă așteptăm așadar la sediul ARCUB, din strada Lipscani 84-90, cu vernisajul expoziției de fotografie Musical Body and Sounds semnată de Jakab Tibor, artistul român deținător a 865 de premii internaționale. În aceeași seară, avem ocazia de a sta de vorbă cu jurnalistul Michel Antonelli de la Jazz Hot, una dintre cele mai influente reviste de jazz din Europa și lume, în cadrul conferinței Jazz Hot: O prezență esențială în istoria jazzului din Franța.

Anul acesta nu lipsesc de la festival nici întâlnirile din culisele jazzului, cu muzicologii și jurnaliștii care, de zeci de ani, documentează la cald scena jazzului românesc.

După ce a realizat mii de emisiuni de radio și televiziune despre jazz și după ce a predat și scris despre jazz, muzicologul și muzicianul Florian Lungu vine marți, 20 septembrie, de la ora 12, la ARCUB, de data aceasta în calitate de prieten apropiat al maestrului Johnny Răducanu, pentru conferința O viață pentru jazz. Johnny Răducanu.

Primul jazzolog român admis în juriul DB Jazz Critics Poll și primul est-european în redacția revistei DownBeat, Virgil Mihaiu recomandă discuri și cărți despre jazz împreună cu jurnalistul rocker Doru Ionescu în cadrul unei întâlniri relaxate cu fanii genului, la Cartea și discul românesc de jazz: Jazzul dincolo de scenă, de miercuri, 21 septembrie de la ora 12.

Tot la categoria evenimente conexe intră și proiecția cinematografică Jazz on Film, de joi, 22 septembrie, ora 12, care a pregătit, pentru această ediție, Low Down, o producție din 2014 despre viața jazzmanului Joe Albany, unul dintre primii pianiști de Bebop, cu John Hawkes, Elle Fanning și Glenn Close în roluri principale.

Ultimele trei zile de evenimente BJF la ARCUB sunt de neratat atât pentru publicul de jazz, cât și pentru muzicieni, fie că sunt la debut sau sunt consacrați, fie că sunt pasionați de jazz sau de alte stiluri muzicale. Premierele festivalului nu sunt rezervate doar concertelor live, ci și atelierelor și master class-ului susținute la ARCUB de o parte dintre artiștii celei de-a cincea ediții BJF.

Printre muzicienii care urcă pe scena Bucharest Jazz Festival din Piața George Enescu, dar vin și la workshop-urile de la ARCUB, se numără Dan Ionescu, mentorul atâtor generații de muzicieni din România, care propune bucureștenilor o conversație deschisă despre limbajul jazzului în cadrul workshop-ului de vineri, 23 septembrie, de la ora 12, JAZZ beyond Lingua Franca. Pentru exemplificări și spre deliciul publicului, discuțiile vor fi animate de interpretarea la pian a canadianului David Restivo.

Cap de afiș al festivalului, virtuozul jazzman Kenny Werner susține sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 12, la ARCUB un masterclass adresat muzicienilor și ascultătorilor deopotrivă, Effortless Mastery with Kenny Werner, în care dezvăluie tehnici care pot ajuta la depășirea barierelor creative. În cadrul acestei întâlniri în exclusivitate, Kenny Werner prezintă cartea sa de referință, Măiestrie fără efort. Eliberarea maestrului muzician lăuntric, într-o discuție moderată de Tavi Scurtu.

După concertul lor de sâmbătă din Piața George Enescu, francezul Mino Cinelu împreună cu bulgarul Theodosii Spassov, doi dintre cei mai mari muzicieni multi-instrumentiști, vin la ARCUB în ultima zi de festival, duminică, 25 septembrie, de la ora 12 pentru a-și împărtăși viziunea lor cu privire la muzică, dincolo de barierele muzicale, în workshop-ul An Approach to Music beyond Genres and Instruments.

 

Expoziția de fotografie între 19 și 25 septembrie de la ARCUB (Musical Body Sounds), filmul despre viața lui Joe Albany cu John Hawkes și Glen Close în roluri principale (Low Down, 22 septembrie, ora 12), întâlnirea cu jurnaliștii Jazz Hot Magazine (19 septembrie, ora 19, ARCUB), workshop-urile Bucharest Jazz Festival (23 și 25 septembrie, ora 12, ARCUB) și masterclass-ul susținut de Kenny Werner (24 septembrie, ora 12, ARCUB), cele două întâlniri de la ARCUB cu muzicologul Florian Lungu (20 septembrie, ora 12PM), apoi cu jazzologul Florian Lungu împreună cu jurnalistul rocker Doru Ionescu (21 septembrie, ora 12PM), prezentarea live a piesei câștigătoare New Jazz Works 2016 din ultima zi de festival (25 septembrie, ora 19, Piața George Enescu), concertele muzicienilor români și internaționali de miercuri până duminică, 21-25 septembrie, din Piața George Enescu, iată zece evenimente de neratat în această toamnă, la Bucharest Jazz Festival 2016.

 

Programul complet al festivalului și detalii despre trupele participante și spectacole va fi disponibil curând pe http://www.bucharestjazzfestival.ro și pe Facebook, pe pagina Buharest Jazz Festival.

 

Accesul la toate reprezentațiile din cadrul festivalului este gratuit.