SE8TEMBR10 este un micro-festival desfășurat în perioada 8-10 septembrie, la ARCUB (Sala Studio) dedicat curatorilor de evenimente, producatorilor, managerilor culturali, etc. interesați de susținerea și promovarea experimentului artistic interdisciplinar.

Fiecare zi din festival este alcatuită din două părți: profilul live al unui compozitor/muzician (40-45 minute) și performance în stil ready made (50-60 minute) pe baza unui text poetic.

În 2016, tema SE8TEMBR10 “muzică văzută/teatru nevăzut” propune un exercițiu alternativ de ascultare: profilul live al compozitorului este susținut și de elemente vizuale (proiecție) în prima parte, în vreme ce a doua parte propune publicului o ascultare a performance-ului cu ochii închiși (teatru interior). Totodată, prima parte are un caracter fix, este o propunere organizată în prealabil, în vreme ce a doua parte are un caracter fluid sinestezic, sunetul interacționând liber cu cuvântul rostit și elemente senzoriale tactile sau olfactive.

 

Constantin Basica – compozitor, deține bursa doctorală

Alejandro și Lida Zaffaroni la Universitatea Stanford

Alex Chechile – artist și compozitor, doctorand la Centrul de Cercetare pe Computer în Muzică și Acustică (CCRMA) al Universității Stanford

Olga Berar – violonistă și performer, masterand CIT Cork School of Music

Adrian Ciglenean – actor și artistic coach, deține Moving Academy for Performing Arts Diploma

Neil O’Loghlen – muzician, contrabasist, masterand CIT Cork School of Music

Jonathan Orland – muzician, saxofonist, masterand în Jazz Performance a McGill University

Bianca Oană – poetă, autoare de proză scurtă, traducătoare și producător de film documentar

Valentina Chiriță (val chimic) – poetă, performer, nominalizată la Premiul Național de poezie OPERA PRIMA

Vasile Mihalache – poet, doctor în filologie a Universității București

 

Numărul locurilor este limitat la 50 pe zi. 

Vă rugăm să vă rezervați/ confirmați locul pentru oricare dintre cele trei zile ale festivalului direct prin telefon (apel/sms) la numerele 0721.831.160 / 0752.022.413 sau prin reply la email se8tembr10@gmail.com. Nu uitați să specificați dacă rezervați/confirmați pentru o zi, două sau trei.

Intrarea liberă.

Ziua I (8 septembrie) 

8 pm profil Alex Chechile (USA) / 9 pm Citit În Valentina Chiriță (val chimic) (RO)

Ziua II (9 septembrie) 

8 pm profil Neil O’Loghlan (IE), invitat Jonathan Orland (FR) / 9 pm Citit În Bianca Oana (RO)

Ziua III (10 septembrie)

8 pm profil Constantin Basica (RO), invitată Olga Berar (RO) / 9 pm Citit În Vasile Mihalache (RO)

 

Detalii și online: https://www.facebook.com/events/108692546250456/

 

Eveniment sprijinit de ARCUB.

 

Constantin Basica este un compozitor român, care trăiește în prezent în zona Golfului San Francisco și ale cărui lucrări explorează iluzii perceptuale în contextul spectacolului audiovizual. În ultimii ani, el compune lucrări multimedia, în care îmbină instrumente acustice și medii electronice audiovizuale. Acestea au fost prezentate în Europa și Statele Unite de către artiști ca Séverine Ballon, Tony Arnold, Carola Schaal, Olga Berar, Bogdan Popa, Ansamblul ELISION, Ansamblul Dal Niente, Ansamblul Liminar, Ansamblul Now Hear, Cvartetul JACK, Cvartetul Spektral, și Splinter Reeds. Constantin deține bursa doctorală Alejandro și Lida Zaffaroni la Universitatea Stanford, unde studiază Compoziție cu Jaroslaw Kapuscinski, Brian Ferneyhough, Mark Applebaum și Erik Ulman

Olga Berar este violonistă și performer, absolventă a UNMB București și masterand CIT Cork School of Music sub îndrumarea lui Adrian Petcu. Activitatea sa profesională include colaborări cu Neuen Internationalen Philarmonie Orchestra Munich și Sommer Oper Bamberg European Orchestra, Wexford Opera, în 2014 solistă acompaniată de Orchestra de Cameră Radio. Din 2012 devine membru cofondator a laboratorului interdisciplinar Citit În, calitate în care inițiază și participă la proiecte interdisciplinare cu caracter sinestezic și de cercetare informală a poeticii senzoriale.

Adrian Ciglenean este actor și artistic coach, deținător al Moving Academy for Performing Arts Diploma și absolvent al facultății de Arte-Actorie a Universității Spiru Haret București. Spectacolele care îi marchează parcursul profesional sunt “Orfeu sau cum să te dezbraci de pene” – 2005 r.Nona Ciobanu/Teatrul Foarte Mic București, “Shiver/The Taboo of Skin” – 2005 r. Jan Langedijk/ MAPA Berlin Buch Kunstlerhof și “Tryptich /It is Time that Prints on Wax” – 2006 r. Ursula Mawson Raffalt/ Projects Art Center Dublin. Din 2007 inițiază și coordonează proiecte de educație non-formală în cadrul Asociației Epsilon III, în 2012 inițiază laboratorul interdisciplinar Citit În (București/Cluj) iar în 2014 laboratorul interdisciplinar Quadro Negro (Porto). Activitatea sa prezentă este centrată pe studiul poeticii senzoriale și a conceptelor alternative de teatru interior.

Neil O’Loghlen este muzician și compozitor irlandez. Este masterand al CIT Cork School of Music secția contrabas. A obținut burse de studiu la Banff Centre, Canada (Creative Music Banff International Workshop), SIM School for Improvisational Music precum și o finanțare din partea Arts Council of Ireland pentru studiul muzicii carnatice la Brhaddhvani Institute, Chennai sub îndumarea Dr.K.S. Subramanian. În calitate de contrabasist concertează regulat cu artiști proeminenți din Irlanda (Louis Stewart Quartet) sau acompaniază artiști invitați precum Jean Toussaint și Jason Rebello. Este co-fondator al Ensemble Ériu, un inovator ansamblu irlandez , împreună cu care a lansat două albume apreciate de critica muzicală.

Jonathan Orland este un muzician francez a cărui pasiune pentru jazz a început încă din adolescență, când a învățat singur să cânte la saxofon. Și-a continuat studiile formale sub îndrumarea lui Tom Buckner, Thomas Savy și André Villégier. În continuare a studiat la Berklee College of Music cu muzicieni precum George Garzone, Hall Crook, Bill Pierce și Greg Osby, apoi și-a completat diploma de master în Jazz Performance la McGill University , facând parte din proiecte muzicale conduse de artiști precum Kevin Dean și Rick Rosato. Întors în Paris, a lansat în 2012 primul său album “Homes” în calitate de leader a unui cvintet alcătuit din tineri muzicieni. De curând, cvartetul pe care îl conduce, Small Talk a lansat un album în colaborare cu chitaristul Nelson Veras.

Alex Chechile este un artist și compozitor ale cărui lucrări se dezvoltă în paralel cu cercetarea sa în neuroștiință, psihoacustică, și biomecanica auzului. Compozițiile și instalațiile sale electroacustice aduc transparență unor procese altfel invizibile din biologie și tehnologie. Lucrările sale au fost interpretate de-a lungul Statelor Unite, în Europa și în Asia. Proiectele sale au fost sprijinite de New York State Council on the Arts (NYSCA), Harvestworks (NYC), Issue Project Room (NYC), Experimental Television Center (NY), Deep Listening Institute (NY), și Ambasada Americană. Lucrările sale au fost prezentate la MoMa, 2011 New York Electronic Arts Festival și SIGGRAPH San Diego. Alex este interpret în ansamblul cameral de laptop-uri SideLobe cu Ge Wang, a fost membru fondator al ansamblului Tintinnabulate al lui Pauline Oliveros, a colaborat cu Mercury Rev și a cântat în deschidere pentru Primus. Chechile este doctorand la Centrul de Cercetare pe Computer în Muzică și Acustică (CCRMA) al Universității Stanford, și deține un Master în Artă Electronică de la Institutul Politehnic Rensselaer și o diplomă de licență în Muzică de la Universitatea Tufts. În prezent, el studiază cu Chris Chafe și Brian Ferneyhough, iar printre mentorii săi anteriori se numără Pauline Oliveros, Curtis Bahn, Maryanne Amacher și John McDonald.

Bianca Oana scrie poeme, proză scurtă, traduce piese de teatru și produce filme documentare. Primele poezii i-au fost publicate de revista Antiphon (UK), urmate de apariții în La Fovea și ediția olandeză a Peer Magazine. A tradus în românește „Am iubit, am pierdut, am purtat” de Nora și Delia Ephron, „Șarpele din iarbă” de Alan Ayckbourn și „Râul” de Jez Butterworth. Între filmele documentare produse de Bianca Oana se numără și multipremiatul “Toto și surorile lui”, “Lumea în pătrățele”, “Turn Off the Lights”.

Val Chimic este pseudonimul autoarei Valentina Chiriță (n. 1983). Lucrează de câțiva ani în domeniul editorial. Publică în câteva reviste. Își petrece timpul liber pregătind diverse instalații și perfomance-uri. Membră a distinsei Lady Horror Low Society. “umilirea animalelor” reprezintă debutul în volum al autoarei, nominalizat la Premiul Național de Poezie Opera Prima.

Vasile Mihalache doctor în filologie al Universității din București, cu un stadiu de cercetare la Leiden Universiteit, redactor-șef la Editura Aula și redactor la editura Tracus Arte. Este teoretician al literaturii și culturii, interesat în special de relațiile dintre literatură studierea ei (instituţionalizată) şi înţelegerea ei ca domeniu autonom al cunoaşterii – şi societate, educaţie, politică şi etică. Crede că „Inimaginabilul” şi „Apocalipsa”, de care apărătorii şi nostalgicii „vechii ordini” literare şi culturale se tem că vor urma şi în care promotorii acţiunii sociale şi utopiştii încearcă să găsească urma „ordinii viitoare”, au fost urmate deja şi, din acest motiv, nu vor mai urma niciodată. A scris „Noli me tangere” / Despre legitimitate şi autonomie în literatură, cuvânt-înainte de Mircea Martin, Ed. Tracus Arte, Bucureşti, 2013 și a debutat în 2016 cu volumul de poezie “mort după om”