Proiect cultural creat de Asociația „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România” şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023

Proiectul „Weekend Junction Bucharest” are ca obiectiv general promovarea muzicii culte contemporane și a artiștilor independenți din spațiul bucureștean în rândul unor categorii variate de audiență, pe parcursul a trei concerte – eveniment cu caracter interactiv, organizate în locații centrale și periferice ale capitalei.

Evenimentele proiectului sunt gândite ca o inedită călătorie culturală prin capitală într-un muzeu unic în țară și foarte rar în lume – dedicat hărților și cărții vechi, într-un mall/ParkLake Shopping Center și într-un studio de spectacol al Universității Naționale de Muzică București. În cele trei zile de călătorie, punctul de convergență/intersecție va fi tema Bucureștiului ca spațiu în care protagoniștii împart emoția artei, fie că se află pe scenă ori în scaunul de spectator. Astfel, programul va cuprinde un concert la Muzeul Hărților cu Andrei Petrache Trio – un grup de tineri artiști ce se remarcă prin originalitate muzicală și inventivitate interpretativă, cu inspirația unei cărți din vasta colecție a instituției, ce va evidenția evoluția orașului prin prisma comunităților care și-au declarat apartenența la spațiul efervescent și eclectic al capitalei; Va continua cu un concert – atelier de percuție ce va familiariza copiii și adulții cu bogăția acestei familii de instrumente, într-un program muzical-educativ asigurat de Enescu Percussion Group, condus de marimbafonista Irina Rădulescu.

Pe parcursul prezentării interactive în spațiul special amenajat din cadrul ParkLake Shopping Center, spectatorii vor afla cum se numesc diferitele instrumente, vor asculta piese din repertoriul clasic, tradițional și modern și vor învăța chiar câteva ritmuri pe care le vor interpreta alături de muzicienii profesioniști.

Cel de-al treilea eveniment Weekend Junction Bucharest va avea loc în Studioul de Operă și Multimedia al Universității de Muzică București, unde se va derula o ediție specială a conferinței-spectacol „Round Table București”, moderată de muzicologul Valentina Sandu-Dediu. Pe formatul deja consacrat al discuțiilor cu miez completate cu intermezzo-uri artistice live, invitații Valentinei Sandu-Dediu – artiști independenți din domeniul muzicii, al teatrului și al coregrafiei – își vor împărtăși ideile proiectelor recente și vor relata viața lor profesională în Bucureștiul de astăzi, în context post-pandemic și în plină criză umanitară generată de războiul din Ucraina. Evenimentul cu public, transmis în direct prin live-streaming și ulterior arhivat pe platforma Enjoytv România, se va încheia cu o sesiune de întrebări și răspunsuri din partea spectatorilor.

Despre Asociația „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România”

Fondată în anul 1995, la inițiativa prim-violistului Filarmonicii bucureștene, Ștefan Gheorghiu, UCIMR este o organizație nonprofit de utilitate publică, care contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, jazz și contemporane, atât pe plan național, cât și internațional.

Detalii: www.ucimr.ro