Unitate în Diversitate. Spectacol și ateliere antibullying în București
Proiect cultural creat de Asociația Acting Works şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti 565. Conexiuni urbane” 2024.
Prin „Unitate în Diversitate. Spectacol și ateliere antibullying în București”, desfășurat în perioada 1 septembrie – 30 octombrie 2024, Asociația Acting Works își propune să intervină în trei școli gimnaziale și trei licee din București, cu o metodologie cultural educațională alternativă, pentru a contribui la eforturile de combatere a bullyingului și discriminării din rândul elevilor și tinerilor. Metoda intervenției, coagulată în experiența vastă a artiștilor din proiect are două componente esențiale: prima are atât obiectiv de informare și awareness prin metode culturale dar în același timp de sondare a realităților imediate ale școlilor din București. Astfel, această primă etapă va conține un turneu în 6 școli și licee din București cu 6 reprezentații ale spectacolului „Vi me som rom”. Acest spectacol vorbește despre discriminare și bullying în rândul tinerilor de etnie romă și va fi motorul de discuție pentru 6 dezbateri post-spectacol, moderate de către actori cu scopul de a discuta în primul rând despre tipurile de bullying manifestate în școli dar, mai ales, pentru a descoperi ce tipuri de bullying sunt cel mai frecvent prezente în școala respectivă.
A doua etapă a proiectului presupune realizarea a șase ateliere interactive antibullying cu elevi din cele 6 instituții școlare partenere, care vor fi echipați cu instrumente pe de o parte de conștientizare a fenomenului dar și de identificare a unor măsuri sustenabile de combatere a acestuia. Atelierele vor avea la bază 6 filmulețe antibullying dezvoltate într-un proiect anterior și metoda educațională non-formală teatru forum care presupun o abordare mai adaptată nevoilor și intereselor noii generații. Proiectul combină metode alese strategic, construind o intervenție culturală integrată pentru conștientizarea și combaterea discriminării și bullying-ului.
Pe de o parte, „Vi me som rom// Și eu sunt rom”, un spectacol de teatru din 2018, co-finanțat de AFCN care prezintă trei povești în poveste despre ce înseamnă să fii rom în România, având la bază experiențe reale. Pe de altă parte, atelierele vor porni de la unul dintre cele 6 videouri cu povești de bullying transpuse în scenarii de teatru forum, produse în 2022, în urma unor ateliere cu elevi coordonate de Mădălina Brândușe și Andrei Șerban. Vom crea un spațiu sigur în care elevii să-și poată împărtăși experiențele, dacă au fost victime/martori/au provocat bullying, pentru a găsi soluții de combatere a fenomenului. Metoda nonformală aleasă este restaurativă, permite un mare grad de empatie și duce la înțelegerea motivelor care construiesc comportamentele abuzive, dar și felul în care pot fi prevenite și combătute. Astfel, ne propunem ca prin proiectul ”Unitate în diversitate” să ajungem la minim 400 de elevi și profesori cu o viziune restaurativă asupra metodelor de intervenție în fenomene de tipul bullyingului în vederea replicării metodei și viziunii noastre în cât mai multe instituții școlare pentru a reuși în determinarea de soluții adaptate situațiilor educaționale specifice.
Despre Asociația Acting Works
Este o organizație non-profit cu profil cultural, înființată în noiembrie 2018. Proiectele Asociației se concentrează pe folosirea metodelor teatrale pentru facilitarea accesului la cultură pentru un public cât mai larg, dar mai ales pentru comunități și categorii sociale dezavantajate atât din punct de vedere economic, social, dar și geografic. În 2022 alături de Asociația Politeia a implementat în mai multe școli și licee proiectul „Intervenție civică prin teatru – ateliere antibullying”, proiect prin care și-a propus să contribuie la combaterea fenomenului de bullying în școli, organizând o serie de ateliere de teatru bazate pe metoda de Teatru Forum.
Detalii: https://actingworks.ro/