Trecutul industrial al Bucureștiului – recuperarea memoriei pierdute: Cartierul Militari
Un proiect creat de Asociația Politeia şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021
Scopul proiectul este să contribuie la descentralizarea și diversificarea ofertei culturale la nivelul municipiului București prin punerea în valoarea a identității culturale a cartierului Militari, prin valorizarea într-o formă creativă și inclusivă a istoriei sociale a spațiilor industriale. Obiectivul general este realizarea unei publicații în format fizic și digital care să prezinte într-o formă atractivă rezultatele cercetării: fotografii de arhivă, informații istorice și sociale despre patrimoniul industrial al Cartierului Militari.
Partea de documentare va cuprinde un studiu de arhivă a modului în care aceste spații s-au transformat din punct de vedere funcțional, a impactului arhitectural și urbanistic al acestora, și o cercetare socială pentru a investiga cum transformarea acestora spații a influențat experiențele cotidiene ale locuitorilor. Pentru cercetare propunem o echipă interdisciplinară formată din o cercetătoare în sociologie, o cercetătoare în antropologie vizuală, un istoric și doi arhitecți.
Proiectul are o componentă importantă de colaborare în care persoanele intervievate în cercetare vor fi implicate în realizarea unei publicații ce va fi promovată în rândul locuitorilor cartierului, în mod general, iar în mod specific în rândul liceenilor și persoanelor în vârstă. Ne adresăm în primul rând locuitorilor cartierului, indiferent de vârstă, dar accentul va fi pus asupra dialogului intergenerațional, dintre persoanele tinere și cele în vârstă. Baza proiectului o vor reprezenta cunoștințele și amintirile persoanelor în vârstă (60+), acești gardieni ai istoriei industriale recente, iar atenția va fi asupra propagării lor către viitoarea generație, elevi și tineri locuitori ai cartierului (15-18 ani) dar nu numai. Publicația reprezintă un prim pas în recuperarea unei istorii recente a orașului, controversată prin legătura cu regimul socialist, dar extrem de importantă în dezvoltarea identitară a acestuia.
Impactul estimat asupra tinerilor între 15-18 ani este creșterea gradului de valorizare a patrimoniului industrial local și creșterea conștientizării asupra impactului pe care transformările din ultimii 60 de ani l-a avut asupra cartierului și asupra calității vieții cetățenilor.
Efectul urmărit de către proiect în ceea ce privește persoanele peste 60 de ani este creșterea calității vieții acestora prin implicarea în activități de socializare și valorizarea informațiilor pe care aceștia le dețin. Este ultima generație care s-a calificat la locul de muncă și are experiența rutinelor și practicilor de muncă și sociale din fabricile respective, iar în momentul în care nu au mai lucrat în aceste spații a apărut o ruptură biografică în viața lor.
De asemenea, prin promovarea și diseminarea rezultatelor ne propunem să utilizăm cât mai mult din rețeaua culturală și educațională a cartierului – Teatrul Masca, Clubul Pensionarilor, bibliotecile, dar și spații noi frecventate de locuitori cum ar fi supermarketuri sau librării.