SATELIT. Spațiu de artă contemporană la Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida” din București
Proiect cultural creat de Asociația MATKA PHI şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023
SATELIT este o nouă inițiativă MATKA realizată în parteneriat cu Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida” din București, coordonată de o echipă formată din artista Lea Rasovszky, curatoarea Georgia Țidorescu și lucrătoarea interdisciplinară în cultură Mihaela Cîrjan. Spațiul urmărește să devină o structură stabilă de sprijin a lucrătorilor și lucrătoarelor în cultură tineri/e și emergenți/te (artiste/ști, curatoare/ori etc.) și a producției artistice contemporane. Proiectul propune inaugurarea spațiului la începutul lunii septembrie 2023 printr-un program curatorial care se va întinde până pe 15 noiembrie. Programul include producția a 3 expoziții de artă contemporană ale căror teme cercetează legăturile și posibilitățile de colaborare dintre artă și știință, propuse de 3 colective curatoriale a căror activitate își are baza în 3 orașe diferite din țară: Satelit din București, compus din Lea, Georgia și Mihaela, Aici Acolo din Cluj, format din Edith Lázár, Thea Lazăr și Flaviu Rogojan, și Kinema Ikon din Arad, coordonat de Călin Man. Proiectul sprijină mobilitatea culturală pe plan național și permite, astfel, o cercetare amănunțită și extinsă a scenei de artă contemporană pentru realizarea celor trei expoziții. În acest sens, proiectul familiarizează publicul bucureștean cu munca unor colective curatoriale care își desfășoară activitatea cu precădere în alte orașe din țară, dar și cu un colectiv și spațiu închegate de curând prin eforturile independente ale celor 3 curatoare – coordonatoare. În același timp, propunerea integrează în circuitul cultural de artă contemporană sala de 200 m.p. dedicată expozițiilor temporare ale Muzeului Tehnic, situat în Parcul Carol din București. Colaborarea cu Muzeul în realizarea expozițiilor urmărește să pună în valoare și să includă în cercetarea curatorială și în expoziții elemente din arhivele și patrimoniul instituției, un patrimoniu impresionant cu o valoare istorică și culturală imensă. Pornind de la teme de interes pentru practica curatorială a fiecărei colective, cercetarea curatorială presupune o abordare interdisciplinară și critică a relației cu știința și tehnologia, a contextului și impactului istoric și cultural al evoluției tehnologice, și a efectelor pe care dezvoltarea tehnologică le generează la nivel de populație și mediu într-un sistem economic orientat spre maximizarea producției și a profitului. Cele 3 expoziții, fiecare cu o durată de 3 săptămâni, vor prezenta o selecție de lucrări de artă contemporană deja existente, realizate în diverse medii (vizual, sonor, multimedia, performativ etc.) de creatoare și creatori contemporani de origine română, din țară sau din diaspora, și vor căuta să integreze piese din colecția muzeului. Expozițiile vor fi completate de un program de mediere, tururi ghidate și de alte evenimente pentru public.
Despre Asociația Matka Phi
MATKA crede că arta și educația prin cultură au un impact de lungă durată, care generează mentalități deschise și libere și indivizi sensibili la societate.