20 de tineri profesioniști și amatori se vor pregăti timp de 3 luni, cu instructori profesioniști, pentru a oferi spectacole artistice și flash-mob-uri inspirate de dansul urban

 

Asociația pentru Cultură și Tango şi Asociația Școala de Antrenori Ioan Kunst Ghermănescu a lansat astăzi, în cadrul unei conferințe speciale desfășurate la sediul Universității Naționale de Educație Fizică (UNEFS), proiectul pilot Tabăra de Dans Urban, care se desfășoară în perioada 8 august – 15 noiembrie 2017 și care va pune în valoare conceptul de Dans urban adaptat. Proiectul, care face parte din acțiunea București Oraș Participativ finanțată de ARCUB, este deschis tuturor competențelor artistice și fizice și este destinat exprimării creative și incluziunii dansatorilor cu abilități speciale (limitate) grație programelor inspirate de stiluri de dans urban precum dans modern, street dance, dans sportiv și tango.

Proiectul a fost prezentat de Anca Ionescu, președinta Asociației pentru Cultură și Tango (ACT), inițiatoarea acestuia, prof. univ. dr. Gabriel Popescu, reputat cadru universitar al UNEFS, asistentul universitar și doctorandul UNEFS Mihaela Zahiu, respectiv prof. univ. dr. Monica Stănescu cadru universitar al UNEFS, membru fondator al Asociației Școala de Antrenori Ioan Kunst Ghermănescu.

Prin reunirea a 20 de dansatori profesioniști alături de tineri cu dansatori speciali (cu abilități limitate), cu vârste între 13 și 40 de ani, selectați în urma unui casting care are loc astăzi, la sediul UNEFS, Tabăra de Dans Urban va crea o oportunitate specială și sustenabilă pe termen lung de a integra niveluri diferite de experiență și abilități ale dansatorilor selectați, într–o atmosferă puternic educativă, într-un mediu deschis, creativ și empatic între membrii echipei.

 „Am conceput acest proiect generos cu scopul promovării conceptului de educație adaptată cerințelor sociale actuale și a creării comunității de dans adaptat la nivelul Bucureștiului. Dansul adaptat și producerea de artă adaptată este un demers foarte nou în România, relevant pentru politicile locale, care vizează formarea și promovarea unui stil de viață activ al tinerei generații. Pentru orice tânăr dansul poate fi o mare eliberare emoțională și o formă de exprimare și comunicare. Însă, pentru tinerii cu abilități limitate dansul oferă în plus experiența conectării cu alții într-un mod benefic în dezvoltarea multor aptitudini, prin amestecarea componentelor muzicale, fizice și sociale. Beneficiile unui astfel de program sunt similare cu cele ale unei clase tradiționale de dans prin faptul că pot încuraja focalizarea, echilibrul, coordonarea, ritmul și, în mod evident, cel mai important, încrederea în sine. Tinerii vor învăța cum să coopereze, să comunice și să se raporteze la colegii lor prin implicarea lor într-o experiență creativă comună”, declară Anca Ionescu, Asociația pentru Cultură și Tango.

Tabăra de Dans Urban înseamnă, din punctul meu de vedere, o orientare privind potenţialul şi dorinţa de afirmare a fiecărei persoane speciale. Proiectul este un proiect pilot – un început și sper să devină un proiect național specific. El se va baza pe cunoaştere, colaborare, respect, încredere, ajutor, performanţă, creaţie, inventivitate, atitudine pozitivă. În România a sosit momentul unor programe specifice de dans adaptat spiritului urban. Dansul urban poate face legătura lăuntrică între aspiraţie, dorinţă de manifestare a tinerelor generaţii, potenţial, tradiţie, locuri şi fapte ale universului urban, cunoaştere, cultură, tehnologie, întrecere şi promovare”, explică unul dintre coordonatorii programului, prof. univ. dr. Gabriel Popescu.

Cei 20 de artiști selectați vor participa la 4 flash-moburi derulate în spații publice în cadrul Săptămânii Europene a Sportului, iar pe 2 octombrie vor participa la Spectacolul de la deschiderea anului universitar UNEFS. Pe durata proiectului, repetițiile vor avea loc în fiecare zi, în cadrul UNEFS. Coordonatorii Taberei de Dans Urban sunt Gabriel Popescu, profesor universitar doctor la UNEFS, coordonator de programe artistice de masă, antrenor la lotul national de gimnastică aerobică, antrenorul echipelor representative ale UNEFS, lector în proiecte internaționale (Polonia, Franța, Spania), și coregraful Mihaela Zahiu, asistent universitar la UNEFS, doctorand al instituției și antrenor de dans sportiv.

Atuurile Taberei de Dans Urban sunt: caracterul inovator și originalitatea proiectului, oferirea unui model de organizare și desfășurare a unei Tabere de Dans Urban dedicate promovării dansului în rândul tinerilor, constituirea unor parteneriate educaționale ce vor susține implementarea dansului adaptat în strategiile sportive/educaționale din România.

Proiectul este posibil și prin implicarea Asociației Clubul Sportiv Stop and Dance, a Asociației Sindrom Down București, Asociației Down Plus, a Fundației Mână de Lucru și a Asociației Be a Butterfly.

 

 

Despre Tabăra de Dans Urban

Tabăra de Dans Urban este un proiect-pilot menit să formeze noi profesioniști în artele spectacolului și educației adaptate.

Scopul proiectului este de a cultiva și educa o nouă generație de avocați ai dansului adaptat prin intermediul educației, colaborării, incluziunii și inițiativei, oferind în același timp o calitate artistică perfect similară ofertei pieței culturale consacrate.

Tabăra de Dans Urban va avea următoarele obiective:

  • promovarea conceptelor de Tabără de Dans Urban, Dans Adaptat și Educație Adaptată în funcție de abilitățile și nevoile fiecărui participant pe întreaga perioadă a proiectului;
  • crearea unui Program Sustenabil de Dans Adaptat “Tabăra de Dans Urban Adaptat” pentru comunitatea din Bucuresti pe perioada proiectului;
  • dezvoltarea abilităților artistice, cunoaștere și înțelegere în domeniul dansului adaptat a maxim 20 de tineri cu vârste între 13 – 35 ani în perioada 28 august – 15 septembrie 2017;
  • producția unui spectacol de dans adaptat în perioada 28 august – 1 octombrie 2017 și prezentarea lui la deschiderea anului universitar UNEFS sau/și la parteneri, instituții culturale, instituții sportive și ONG-uri din domeniul dansului și protecției sociale a persoanelor cu dizabilități.

www.tabara.tangoact.ro