Proiect cultural creat de Fundația Anonimul şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023.

Retrospectiva ANONIMUL este ocazia unică oferită publicului din Bucureşti de a avea acces direct la un alt gen de cinema, producţii independente româneşti şi internaţionale, filme de artă, selectate şi alcătuind programul variat şi de înaltă calitate artistică prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul, ce se desfăşoară în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe, într-un format original, prin proiecţii în aer liber ce au loc anual începând din 2004. Retrospectiva ANONIMUL întregeşte oferta culturală a capitalei prin promovarea filmului independent, componenta deficitară în peisajul cinematografic din România. Ca amploare, programul prezentat la București a crescut în fiecare an, concomitent cu dezvoltarea Festivalului Anonimul, oferind în fiecare an, o selecție unică de filme romaneşti şi internaţionale, scurtmetraje şi lungmetraje, proiectate în premieră, imediat după ce au fost prezentate şi premiate la evenimentul desfăşurat în Delta Dunării.
Creşterea proiectului de la un an la altul a permis diversificarea temelor puse în discuție. Publicul festivalului Anonimul acordă premii la fiecare ediție, filmele câştigătoare fiind prezentate apoi la Bucureşti în cadrul Retrospectivei ANONIMUL. Proiecţiile sunt urmate de discuții și dezbateri cu cineaşti consacraţi, invitați străini de renume care interacţionează cu publicul din România. De asemenea, Retrospectiva ANONIMUL aduce tinerele generații în contact cu filme europene de artă, contribuind la educația lor cinematografică. RETROSPECTIVA ANONIMUL 20, proiect ajuns la ediţie aniversară, răspunde necesităţii de a menţine viu interesul publicului pentru manifestări culturale variate, de a oferi, mai mult ca oricând, o alternativă viabilă de reconectare în comunităţi şi în jurul unor produse culturale valoroase.

Despre Fundația Anonimul

Principalul proiect al Fundației ANONIMUL este Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL, organizat an de an la Sfântu Gheorghe în Delta Dunării, începând cu anul 2004. Înființată în anul 2001, Fundația a inițiat și susținut numeroase proiecte și programe în domeniul social și cultural.

Detalii: http://www.fundatiaanonimul.ro/