Proiect cultural creat de Asociația Marriolle şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023.

Conceput de Asociația Marriolle, proiectul „Prin ochii lor” propune în cadrul programului București acasă 2023 inițierea unei schimbări de paradigmă a incluziunii persoanelor cu dizabilități prin expresie artistică identitară. Co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB, proiectul este implementat în parteneriat cu Asociația VAR Cultural, DGASPC Sector 6 și Prim Plan Film. Filosofia acestui demers poate fi rezumată la principiul lui Ernesto Sirolli pentru o dezvoltare comunitară sustenabilă: „Dacă vrei să ajuți, taci și ascultă!”, iar scopul său este promovarea diversității, contestarea stigmatului și discriminării față de dizabilități și recentrarea pe public a culturii ca serviciu public. Proiectul este structurat în două etape: în prima etapă, artiști români și străini, atât tipici cât și atipici, alături de un psiholog dramaterapeut, vor susține o serie de 14 ateliere de dramaterapie, teatru forum, storytelling și creație specifică artei păpușarului. Prin activitățile creative programate echipa își propune să încurajeze un număr de 12 tineri și adulți cu dizabilități din sectorul 6 al capitalei să exploreze și să comunice mesaje și povești personale legate de situațiile de viață care îi vulnerabilizează dincolo de nevoile medicale curente, să dobândească încredere în propriile mecanisme de reziliență și exprimare. În cea de-a doua etapă, împreună cu personajele păpuși create, echipa artistică va explora conexiunea participanților cu cartierul, sectorul, orașul în care trăiesc, locurile investite cu sentimentul de acasă, respectiv siguranță, confort, exprimare liberă. Profesioniștii din domeniul asistenței sociale, sănătății, educației și culturii interesați de metodologia de lucru propusă, vor fi invitați să participe la două seminarii în cadrul cărora, alături de ipotezele și rezultatele cercetării în cadrul proiectului, vor fi prezentate beneficiile artei păpușarului dincolo de sfera artistică și de divertisment, exemple de bună practică și rezultate ale cercetărilor în domeniu. Seminariile vor fi coordonate și susținute de Dr. Emma Fisher, artist păpușar cu dizabilități și membră a Comisiei de Cercetare a UNIMA. Implementat între 31 iulie – 15 noiembrie a.c., proiectul abordează o pistă de interogație importantă în legatură cu identitatea și incluziunea persoanelor cu dizabilități: este această posibilă prin simpla accesibilizare la cultura dominantă, sau este necesară și participarea activă – prin crearea de content și mesaj – la o societate multiculturală? Întregul demers va fi documentat, iar materialele obținute vor sta la baza unui jurnal-film de mediu metraj – o punte de conexiune distractivă și viscerală a viziunii participanților, cu publicul larg. Produsele culturale finale vor fi prezentate la sfârșitul lunii octombrie publicului bucureștean în cadrul unui eveniment final, filmul fiind disponibil publicului larg în mediul online.

Despre Asociația Marriolle

Asociația Marriolle s-a constituit ca un mecanism prin intermediul căruia ne propunem să contribuim la consolidarea coeziunii sociale, a politicilor de incluziune și la stimularea inițiativelor de dezvoltare comunitară, culturale, educaționale și umanitare. Suntem o organizație tânără în termeni formali (iulie 2022), însă înființarea asociației este o urmare organică a activităților și punctelor de interes comune ale membrilor și colaboratorilor săi permanenți, cu experiență extinsă în dezvoltarea și implementarea d programe educative, sociale și culturale pentru grupuri țintă diverse.

Detalii: https://marriolle.com/