Proiect cultural creat de Asociația Entuziart şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti 565. Conexiuni urbane” 2024.

Proiectul însuși reflectă viziunea ecologică a creației artistice, prin care resursele de formare, timp de creație și producție artistică sunt utilizate rațional. Astfel, produse artistice rezultate din procese terapeutice, care în mod normal ar rămâne ascunse sau ar fi distruse la capătul perioadei obligatorii de conservare, sunt puse în valoare și comunicate publicului, cu respectarea cerințelor etice. Acest eveniment setează premisele pentru oportunitatea de a aduce expresia plastică din spațiul izolat al spitalului și al școlilor speciale în spațiul public. Această expoziție poate fi o ocazie de a rediscuta despre importanța art-terapiei în redresarea problemelor mintale – care sunt pe primul loc la nivel mondial – și pentru a vedea dincolo de patologia pacientului, frumusețea interioară și talentul artistic ce poate coabita cu o tulburare psihică. Vizualizarea lucrărilor realizate de beneficiari poate duce la o destigmatizare a condiției psihopatologiei și asocierea acestor condiții cu abilități extraordinare în domeniul artistic, acest lucru având un impact pozitiv la nivel de comunitate.

Specialiștii în sănătate mintală au nevoie de schimburi de experiență și acces la informații despre terapiile creative; artiștii caută informare în psihologie și oportunități de creație; persoanele cu diagnostice psihiatrice au nevoie de interacțiuni pline de bucurie și exprimare artistică. Este esențial ca publicul larg să aibă acces la producții culturale care să reducă stigmatizarea bolii psihice și să stimuleze empatia. Pentru a răspunde acestor nevoi, proiectul își propune promovarea terapiilor expresiv-creative prin îmbogățirea și prezentarea colecției Art In/Sane. Astfel, activitățile propuse în prezentul proiect includ ateliere expresiv-creative în instituțiile partenere (art terapie, dans terapie), precum și organizarea unei expoziții cu lucrări de artă produse în cadrul atelierelor de art-terapie. Se va organiza de asemenea și un workshop academic pentru a discuta tema artei psihopatologice și a terapiei prin artă. Workshopul va include prezentări și discuții cu experți din domenii relevante și va fi deschis profesioniștilor, artiștilor, terapeuților și studenților. Documentarea proiectului se realizează pe cale fotografică și video, iar evaluarea prin raportarea și arhivarea rezultatelor, precum și prin chestionare de satisfacție adresate participanților. Rezultatele vor fi diseminate prin canalele de social media și parteneriate media, iar activitățile proiectului vor fi monitorizate de coordonatorul de proiect și responsabilul de comunicare. Caracterul participativ și interactiv al activităților rezultă din faptul că atelierele sunt concepute pentru ca beneficiarii să acționeze direct, co-creând experiențe și produse artistice sub îndrumarea facilitatorilor. Atelierele se vor desfășura în sediul partenerilor din cartierele bucureștene cu o ofertă culturală redusă, iar expoziția va conecta diversele zone ale orașului. Parte din ateliere vor avea loc într-o școală specială, contribuind la îmbunătățirea calității educației pentru nevoi speciale. Se va pune accent pe nevoile persoanelor cu diagnostice psihiatrice prin art terapie, iar publicul larg va fi sensibilizat și va conștientiza capacitățile artistice ale acestor persoane. Proiectul promovează o viziune ecologică a creației artistice, valorificând produsele artistice rezultate din procese terapeutice și respectând cerințele etice.

Despre Asociație Entuziart

Asociația Entuziart este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este inovația și accesibilitatea în terapiile expresiv-creative. În anul 2021, Asociația a participat ca partener în proiectele “Ship of Fools” și “Movemental”, ambele co-finanțate de AFCN. În același an, în parteneriatul cu Școala Specială Sf. Nicolae și cu Universitatea București, a derulat proiectul “Emoții prin Culoare” (2022) urmat de “Emoții prin Culoare și Muzică” în 2023 și în 2024, toate 3 finanțate prin “Programul Mol pentru sănătatea copiilor”, depuse la apelul Fundației pentru Comunitate.