Proiect cultural creat de Asociația IDEILAGRAM şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023.

PIANO EXPRESS prezintă o idee actuală și inovatoare – concerte în spații urbane – care oferă publicului o oportunitate interactivă de a lua parte la un eveniment muzical atipic, propunând în același timp o explorare urbană a Bucureștiului și în afara centrului său, locul în care se desfășoară de obicei evenimentele muzicale. Aflat sub egida prestigiosului festival Enescu, PIANO EXPRESS este un proiect care scoate muzica modernă şi contemporană din sala de concert şi o aduce în mijlocul bucureştenilor, prin intermediul pianistei Adriana Toacsen şi al invitaților săi. Astfel, muzica pătrunde în cartiere și oferă astfel orașului noi valenţe de socializare și comunicare. Unul din obiectivele principale este accesibilizarea pentru public a creațiilor sonore de secol XX şi XXI, ale căror conexiuni cu trecutul muzical vor fi subliniate atât prin alegerea programului, cât şi prin dialogul interactiv cu artista. Un alt obiectiv principal se referă la punerea în valoare a unui patrimoniu bucureștean de preț, dar deseori neglijat sau abuzat: spațiul public. Sunt selectate cinci spații urbane aflate într-o relație directă cu cartiere de locuit care traversează o istorie a locuirii bucureștene: de la mahalaua din Dealul Piscului, la lotizarea Ioanid și vilele sale luxoase de la începutul secolului XX, la cvartalul de influență sovietică din Vatra Luminoasă și apoi la cartierul funcționalist al anilor 1960, Drumul Taberei.

Concerte vor fi cu acces liber si vor avea loc în fiecare sâmbătă a lunii septembrie 2023, în: Parcul Ioanid / „Ion Voicu” Parcul Ciurea (cvartal Vatra Luminoasă), Livada Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărţișor”, Muzeul Național al Literaturii Române Parcul Drumul Taberei / „Moghioroș” Curtea Universității Naționale de Muzică București.

Despre Asociația IDEILAGRAM

Asociația IDEILAGRAM a apărut din dorința de a aduce sub aceeași umbrelă instituțională „ideile la gram” ale unor oameni ce doresc să se asocieze în scopul de a pune în practică, prin intermediul arhitecturii, urbanismului și a altor medii creative, micro sau macro idei pentru comunități urbane sau rurale românești și de a coagula o rețea interdisciplinară de cercetare a metodelor de activare și intervenție în contexte urbane.

Detalii: https://ideilagram.myportfolio.com/