Un proiect creat de Asociația Nucleu 0000 şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021

Poziționat în cadrul natural-citadin al Deltei Văcărești, proiectul intitulat PEISAJ ÎN DETERIORARE se înscrie în spectrul artei contemporane încărcate cu mesaj conceptual și social. Este vorba despre o cooperare transdisciplinară participativă de formare artistică și în același timp despre o cercetare concretizată în intervenții performative și lucrări de land-art site-specific.

Ce îi e caracteristic acestui oraș, e faptul că natura și-a făcut loc printre crăpăturile betoanelor sau la marginea între o proprietate și alta. Pe locul proiectului comunist Lac Acumulare Văcărești s-a format, în ultimii 30 ani, un ecosistem umed, o poveste de succes a naturii care și-a recâștigat drepturile, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane din țară. Ecosistemul Văcărești este unul viabil, prezentând toate elementele lanțului trofic. În plus, Bucureștiul dispune de o mulțime de spații, așa-zise “no-man’s land”, teritorii ce nu și-au definitivat statutul funcțional sau juridic.

Prin intervențiile propuse în acest proiect organizatorii doresc să atragă în noul circuit de spații culturale alternative, revalorizarea potențialului natural al Deltei Văcărești, care contribuie în proiect atât ca spațiu destinat recontextualizării relației corp-obiect, corp-obiect natural.

PEISAJ ÎN DETERIORARE organizează inițiativa unui grup de artiste cu expertiză bogată în domeniul artei contemporane și al experimentului. Poate cel mai important obiectiv specific al acestui proiect este atragerea publicului într-un context cultural în aer liber.

Prima etapă a proiectului este concentrată în jurul gestului și mișcării. Programul propus va include un atelier de lucru cu 3 performeri și publicul invitat să participe, sesiune care se finalizează prin un performance în ziua vernisării lucrărilor de land art.

A doua etapă este dedicată land art-ului și utilizării peisajului natural al Deltei Văcărești pentru a crea mai multe lucrări de artă. 5 artiste vor realiza construcții sculpturale de mari dimensiuni folosind elemente naturale (bușteni căzuți, pietre etc) sau artificiale (gunoaie) la baza digului de ciment care înconjoară delta, fiind vizibilă din aer. Proiectul va fi curatoriat de Gabriela Mateescu.

PEISAJ ÎN DETERIORARE se adresează unui public foarte larg de diferite vârste, iubitor al artelor și al spectacolului, cunoscător și amator de artă, dar și publicului care se află în trecere prin Parcul Văcărești, instalațiile rămânând permanent in situ. Proiectul se adresează mai multor grupuri, având ca scop organizarea de tururi, întărirea relațiilor din interiorul comunității artistice și educarea publicului local despre practicile de land art, nepracticate în București, facilitate de intervenția unor performeri care vor potența operele land art, precum și asigura atragerea constantă a publicului timp de o lună.

Mai multe detalii sunt disponibile aici

Foto: Asociația Nucleu 0000