Un proiect creat de Dash Film şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021

pARcelări 3.0 este un proiect de comunicare digitală construit în jurul unei aplicații de realitate augmentată care are ca scop comunicarea și popularizarea unor informații de natură istorică, culturală, arhitecturală referitoare la parcelări locative din București.

pARcelări 3.0 | steaua reprezintă prima implementare a proiectului general pe parcelarea locativă Steaua, situată în București, sectorul 1, fiind delimitată de străzile Feroviarilor, Pavlov, Volga, Herman Oberth, Ion Inculeț, Ciugureanu, Al. Pappia, Emanoil Ionescu.

Misiunea proiectului este aceea de a oferi cercetării istorice și academice suportul necesar pentru o receptare cât mai extinsă în rândul grupului țintă și a beneficiarilor direcți și indirecți.

Aplicația de realitate augmentată va fi accesibilă atât prin intermediul dispozitivelor mobile, cât și la o adresă pe internet și va reprezenta un tur virtual prin parcelarea Steaua condus de un fir narativ care va fi relatat de obiecte, case sau alte repere prezente în parcelare. Utilizatorul va putea să interacționeze prin intermediul aplicației cu aceste repere și va primi informații (video, grafice sau audio) despre istoria locului respectiv.

Aplicația pARcelări3.0 | steaua are rolul de a difuza informația academică adunată în timpul cercetării și să o prezinte publicului într-un mod interactiv, prin intermediul unei experiențe imersive de realitate augmentată și web3D.

În plus, platforma online atașată proiectului va oferi posibilitatea locuitorilor parcelării de a încărca în aplicație conținut original: fotografii din arhiva personală, filmări din arhiva personală, documente de epocă. Toate aceste materiale vor constitui suport pentru actualizări ulerioare ale aplicațiilor AR și web3D, care vor avea în vedere integrarea acestor noi elemente în structura interactivă a acestora.

Despre Dash Film

Dash Film SRL este o companie de producție de film, conținut video și new media înființată în 2012. Are în portofoliu mai multe producții cinematografice (filme de scurtmetraj, film documentar, videoclipuri, reclame, filme de prezentare) Misiunea companiei este aceea de a crea conținut video care să se constituie într-un liant între publicul contemporan și alte alte arii de manifestare culturală. Ca atare, cel mai recent proiect în care Dash Film s-a implicat cu toate resursele este acela al realizării unui proiect vizual dezvoltat pe mai multe direcții (film documentar, aplicații de tip augmented reality, jocuri 3D) care să ilustreze istoria locuirii în București începând cu primi ani ai secolului XX, ani în care s-au construit primele parcelări locative destinate claselor sociale defavorizate. În 2020 Dash Film a realizat, în parteneriat cu Asociația Studio Zona, un serial compus din 10 episoade de scurtmetraj documentar care descriu istoria a 10 parcelări locative din București. Cele 10 episoade sunt disponibile aici.

Pasul următor în acest proiect îl constituie realizarea unei aplicații mobile de realitate augmentată care să funcționeze ca un tur ghidat virtual care să ofere utilizatorului accesul la informațiile obținute din cercetările istoricilor și din arhive într-un mod care să faciliteze asimilarea acestora și care să sporească gradul de conștientizare al locuitorilor orașului asupra felului în care pot influența locuirea urbană.

pARcelări3.0 | steaua este prima implementare a acestei etape a proiectului, aflată la momentul depunerii acestei cereri în plin proces de implementare grație unei finanțări primite de la ARCUB în iulie 2021 și este un tur ghidat virtual bazat pe aplicații ale realității augmentate al parcelării locative Steaua din București, situată în sectorul 1 și mărginită de străzile Feroviarilor, Pavlov, Volga, Herman Oberth, Ion Inculeț, Ciugureanu, Al. Pappia, Emanoil Ionescu.

Detalii aici.

Foto: Andei Mărgulescu