Cumpără bilet

Balkanik Festival și-a confirmat, odată cu primele cinci ediții, statutul de eveniment dedicat în principal experiențelor noi și descoperirilor care depășesc granițele continentale. Timp de trei zile, între 9 și 11 septembrie, în celebra Grădina Uranus din cartierul Uranus Rahova, Balkanik Festival revine cu cea de-a șasea ediție și propune un line-up provocator, care va reuni magia vocilor lumii arabe, indiene, turcești și egiptene cu emoția sunetelor din Europa de Est. Printre primele capete de afiș confirmate se numără Taraf de Haidouks și Kocani Orkestar, două trupe mult așteptate pe aceeași scenă, în formula rară Band of Gypsies și starul muzicii arabe, Omar Souleyman. Un spectacol extraordinar, pentru prima dată pe o scenă din România este Bollywood Masala Orchestra. Pe scena mare din Grădina Uranus vor mai urca Antwerp Gypsy-Ska Orkestra, Cumbuș Cemaat  și Orange Blossom.

 

La cea de-a șasea ediție a festivalului, publicul va fi martorul unei întâlniri extraordinare, un eveniment special în sine. O apariție rară, pe aceeași scenă vor urca cele mai emblematice și faimoase trupe Gypsy – Taraf de Haidouks (România) împreună cu Kocani Orkestra (Macedonia), cel mai bun taraf din întreaga lume și una dintre cele mai bune orchestre, care își vor uni instrumentele, forțele într-un repertoriu nou și un spectacol nemaivăzut, intitulat Band of Gypsies. Repertoriul nou este scris și aranjat pentru o orchestră de 26 membri și explorează contrastele dintre mărețiile celor două trupe. Viorile sălbatice, țambalurile și acordeoanele tarafului se ciocnesc cu trompetele și percuția orchestrei. Concertul adună elemente din Balcani, România, Macedonia, Serbia, Bulgaria, Turcia și Orient.

 

Bollywood Masala Orchestra aduc pe scena din Grădina Uranus un spectacol de ritmuri neobosite, culori stridente, costume, dansuri și acrobații.. O călătorie în India, din Rajahstan până în Mumbai, susținut de o orchestră de alămuri, infuzată cu instrumente precum tabla, dholak sau clarinet, condimentată cu dansuri, acrobații și un fakir. Un spectacol teatral, unic și opulent, în care renumiților Dhoad Gypsies of Rajahstan li se alătură o sumedenie de alți artiști. Muzica tradițională a țiganilor din Rajahstan, hituri din filmele indiene și nenumărate dansuri nemaivăzute între Carpați.

 

Omar Souleyman, cel mai apreciat artist sirian al ultimelor decenii și un star al muzicii arabe, vine cu folkul său electric din Siria la Balkanik Festival, pentru a molipsi Bucureștiul cu ritmurile orientale contagioase, cu care a străbătut Estul și Vestul și care i-au adus colaborări însemnate cu artiști occidentali precum Bjork (pentru albumul Biophilia), Damon Albarn (Blur), Dan Snaith aka Caribou sau Four Tet, cel care i-a produs sirianului cel mai proaspăt album, numit Wenu Wenu. Omar Souleyman i-a cucerit pe organizatorii festivalului Glastonbury în 2011 și a fost invitat să cânte la Ceremonia Premiilor Nobel pentru Pace din 2013, la Roskilde Festival, Danemarca și Pukkelpop Festival, în Belgia în 2014. Concertul susținut la Balkanik Festival este primul în cadrul unui festival de muzică din România.

 

Trei nume din zone muzicale foarte diferite întregesc stilul eclectic al Balkanik Festival: Antwerp Gypsy-Ska Orkestra, Orange Blossom și Cumbuș Cemaat.

 

Antwerp Gypsy-Ska Orkestra înseamnă șapte călători muzicali din diferite colțuri ale lumii, proveniți din trupe de ska și hardcore punk, care au ales să aducă la un loc muzica orchestrelor țigănești din Europa de Est și ritmurile rapide de ska / reggae-ska. Concertele lor sunt ultra-dansabile, explozive, iar unele melodii invită la pogo, transformând-o într-una dintre cele mai molipsitoare orchestre de petrecere și printre cele mai bune trupe temerare ale genului gypsy-ska.

 

Cumbuș Cemaat, din Istanbul, a fost pariul câștigător al organizatorilor festivalului la ediția 2015. Deși concertul s-a ținut în interioul The Ark, trupa a ținut publicul în priză mai bine de trei ore. Muzica lor s-a născut la malul Bosforului, din cântece culese din Balcani și Orient, și combină stilurile folk, jazz, klezmer, rembetiko. De câțiva ani, sunt invitați permanenți ai clubului de world music Araf din Istanbul, devenind foarte populari, în special în Taksim. Concertul de la Balkanik Festival 2015 a fost prima lor apariție într-un festival.

 

După 20 de ani de activitate și o pauză de 9 ani, trupa Orange Blossom a revenit cu o energie extraordinară pe scenă și un nou album captivant, Under the Shade of Violets, un hibrid exotic la granița dintre trip hop, new wave, pop-rock, muzică arabă și afrobeats. Stabiliți în Nantes, Franța, cei patru muzicieni sunt vocalista Hend Ahmed Hassan din Egipt, violonistul Pierre-Jean Chabot (PJ Chabot) din Franța, percuționistul Mathias Vaguenez și Carlos Robles Arenas, baterist și sampler din Mexic. Încă din anii ’90, Orange Blossom au cucerit publicul de pretutindeni cu infuzia nemaiauzită de heavy-electronica și ritmuri orientale.

Mai multe trupe, locații și evenimente conexe vor fi anunțate în lunile iulie și august.

Afișul Balkanik Festival 2016 este pictat de artistul Paul Hitter.

 

Abonamentele early bird sunt disponibile pe Cumpără bilet la prețul de 100 lei. Biletele de o zi vor fi puse în vânzare la data de 15 august și vor costa 50 lei, iar abonamentele vor costa atunci 120 lei.

 

Balkanik Festival este organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, ARCUB, Administrației Fondului Cultural Național, sponsor Ciuc.

Un eveniment recomandat de Mezzo și Radio Guerrilla.

afis balkanik