Proiect cultural creat de Asociația Culturală Marginală şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023.

Open Practice Society este platforma de educație alternativă/ STEAM a Marginal. Miza este medierea unor schimburi funcționale de experiență, transgeneraționale și interdisciplinare, având ca rol stabilirea unor principii de bune practici, a unei rețele de conlucrare in sectorul cultural și crearea de noi oportunități de dezvoltare pentru tineri. Extinzând abordarea prin implicarea alumni/ participanți din edițiile anterioare, de această dată în rol de mentori, permite scalarea programului și dezvoltarea unei abordări sustenabile și pe termen lung, autonomă, dar în același timp atent curatoriată de inițiatorii proiectului, Andrei Tudose și Sabina Suru. Această abordare va permite un transfer de cunoștințe nemediat între mentori (studenți – UNArte, UNATC, UniBUC etc., 20-25 de ani) și tinerii participanți, amplificând totodată reach-ul programului – primele 2 ediții au avut 11, resp. 16 participanți, iar prin implicarea directă a alumni OPS, în Open Practice Society 2023, 60-70 de tineri vor face parte din programul mentoral. Pe termen mediu și lung, putem astfel implica un număr semnificativ de locuitori ai orașului în procesul artistic, extinzând exponențial oferta culturală la nivelul comunităților locale. Programul se bazează pe 3 tipuri de activități: Un apel de înscriere, destinat tinerilor liceeni din toate zonele și profilele de învățământ din București, interesați sau posibil interesați de zona artistică, indiferent dacă au în plan să urmeze o facultate cu profil artistic sau nu. 7 ateliere mentorale susținute de 7 dintre alumni OPS 2021 + OPS Video Ed. 2023, studenți ai facultăților cu profil artistic din București (UNArte, UNATC), dar și din cadrul UniBUC. În cadrul atelierelor, aceștia vor explora diverse forme de auto-exprimare prin metode precum: lucru cu corp (Crearea și dezvoltarea unui limbaj al mișcării fizice), lucru cu mișcare (Consolidarea relațiilor interumane prin intermediul mișcării), lucru cu sunet (Influența sunetului Asupra Mișcării), lucru cu imaginea dinamică (Atelier de Video Experimental), studierea artelor vizuale (Cercetarea formelor organice prin linogravura), studiul eticii (Atelier experiential dezbatere a diferitelor modurile de abordare în procesul formal de învățare) sau lucru cu arhive (Crearea poveștilor pornind de la colaje obținute din alterarea vederilor poștale) Un eveniment expozițional ce prezintă rezultatele obținute în urma celor 7 ateliere, în cadrul căruia va avea loc și o intalnire dintre artiștii comunității Atelierelor Malmaison și public. Echipa artistică este formată din: 7 mentori (UNATC: Ada Anghel, Alin Uberti (Neguțoiu), Dennis Mihai, Mara Oglakci, Tamara Găgeatu; UNArte: Alexandru Pașca; UniBUC: Ioana Pătrașcu), îndrumați de Sabina Suru (curator al acestei ediții, mentor OPS în cele doua ediții anterioare), proiectul fiind în continuare coordonat de fondatorul programului, Andrei Tudose.

Despre Asociația Culturală Marginală

Marginal este o organizație culturală non-profit din România. Funcționează ca un colectiv transdisciplinar care urmărește să susțină, să promoveze și să extindă punți între artiști și diverși agenți din alte domenii, cu accent asupra științelor umaniste, respectiv implicațiile științei și tehnologiei în structurile socio-culturale.

Detalii: www.marginal.ro