Pe 31 octombrie și 1 noiembrie, la ora 20.15, Teatrul de Artă București prezintă în premieră spectacolul „Omul care mânca lumea” de Nis-Momme Stockmann, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu.

Din distribuție fac parte Șerban Gomoi, Antoanete Cojocaru, Sorina Ștefănescu, Liviu Chițu, Alexandru Călin. Muzica originală este semnată de Alexandru Suciu.

Producția se apleacă asupra cotidianului absurd și tratează cu cinism diferite aspecte ale societății contemporane, prin prisma presiunilor pe care aceasta le exercită asupra oamenilor și în care libertatea individului devine doar un concept cu limite sufocante.

Personajul principal, un bărbat de 35 de ani, angajat merituos într-o companie prosperă, obișnuit cu succesul, are de-a face, dintr-odată, cu problemele tatălui său în vârstă, aflat într-o stare progresivă de degradare psihică și fizică. Încetul cu încetul, lucrurile îi scapă de sub control. Este concediat, se desparte de soția și copiii săi, se îndepărtează de prieteni și nu mai este capabil să facă distincția între responsabilitățile pe care le are și nedreptățile pe care le îndură.

Tânărul autor Nis-Momme Stockmann reușește să creeze un personaj unic și peren și să răspundă unor aspecte precum îmbătrânirea, dependența și dificultățile condiției de tată, soț și prieten – o poveste tulburătoare și un spectacol emoționant despre capitulare, într-o lume a profitului.

În 2009, piesa „Omul care mânca lumea” a fost aleasă una dintre cele mai bune piese din Europa de către European Theater Convention, iar un an mai târziu Nis-Momme Stockmann a fost numit tânărul dramaturg al anului, în cadrul Theater Heute critics’ survey.

Spectacolul „Omul care mânca lumea” este realizat de Asociația OPERA PRIMA în parteneriat cu FUNDAȚIA DIGNITAS, cu sprijinul ArCuB – prin programul de finanțare „Ești București” –, al PMB și al Teatrului de Artă București.