Proiect creat de Asociația Ephemair şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021

Pe 13 noiembrie, de la ora 13:00, ediția NAG#15 București poate fi vizionată exclusiv online pe www.noapteagaleriilor.ro și pe pagina de Facebook a evenimentului.  

Publicul va găsi acolo în premieră o variantă online cu caracter documentar a Nopții Albe a Galeriilor, un rezumat al expozițiilor care ar fi participat în mod normal la ediția offline a NAG#15, care s-a desfășurat anul acesta doar în orașele care au putut organiza evenimente publice în contextul pandemiei. Evenimentul online NAG#15 București a documentat video aceste spații, iar începând cu data de 13 noiembrie, ora 13:00, puteți viziona acest periplu cultural documentar prin 48 de spații din scena bucureșteană de artă contemporană.

Pentru programul actualizat al galeriilor și spațiilor prezentate în această ediție documentară vă rugăm să accesați link-urile menționate în pagina fiecărui proiect pe site-ul noapteagaleriilor.ro. Noaptea Albă a Galeriilor a fost și va rămâne un eveniment cu acces gratuit pentru public care susține necesitatea accesului pentru publicul larg de cultură și medierea conținutului cultural pentru formarea unei societăți cu adevărat contemporane.

Proiecte speciale NAG#15

Deja tradiționalele proiecte speciale NAG sunt și ele nelipsite din această ediție. Proiectul OUTSIDE HISTORIES#3 continuă seria de intervenții in situ realizate de artiști invitați să își aducă contribuția în palimpsestul imaginar al istoriilor suprapuse de pe zidurile grădinii Rezidenței BRD Scena9. În acest an invitat excepțional este Alexandru Rădvan, unul dintre cei mai remarcabili artiști români din generația 2000. Al doilea invitat este Robert Obert, un artist care în acest an și-a lăsat semnătura pe o mulțime de murale și intervenții, în spațiul urban bucureștean și nu numai.

Al doilea proiect special, CADAVRE EXQUIS / NAG RETROSPECT a lansat o invitație tuturor artiștilor care în ultimii 14 ani au contribuit la imaginea cameleonică a fiecărei ediții a Nopții Albe a Galeriilor de a se preta experimentului suprarealist, iar contribuțiile lor să genereze un vizual accidental.

Îi listăm aici și încă o dată le adresăm mulțumiri pentru contribuția magică pe care au avut-o la acest eveniment: Ciprian Dicu – NAG#1 / NAG#2, Ogilvy creative team (coordonați de Dani Macarie) – NAG#3, Aitch Heliana & Saddo Raul, The Oilers Crew, Milos Jovanovic – NAG#4, Sorina Vazelina – NAG#5, Iulia Grooves, Andy Sinboy – NAG#6, Veronica Solomon – NAG#7, Mircea Pop – NAG#8, Marwan – NAG#9, Răzvan Cornici – NAG#10, NAG#11, NAG#12, NAG#13, Sașa Lazăr – NAG#14 împreună cu restul echipei creative a NAG și a colaboratorilor: Cătălin Matei / Sillyconductor – creație spot audio NAG#7, NAG#8, NAG#9, NAG#10, NAG#11, NAG#12, NAG#13, NAG#15, Adrian Agheniței – spot video NAG#10, Șerban Jipa – NAG creative crew -design web noapteagaleriilor.ro 2010-2021, animație spot NAG#11, NAG#12, NAG#13, NAG#14, Alexandra Blidaru – NAG creative crew, grafică & DTP

Ansamblul acestor elemente va fi expus în spațiul A5 Studio Space până la finalul lunii noiembrie în cadrul programului ART on DISPLAY, un concept inițiat în 2014 de către Asociația Ephemair care prezintă intervenții de artă contemporană în spațiile vitrină din diferite spații pietonale.

Un al treilea proiect special produs pentru această ediție aniversară a NAG este dedicat kinema ikon – celui mai longeviv grup de artă experimentală din România, și va putea fi văzut în București începând cu 26 noiembrie.

Expoziția kimæra produsă de Asociația Ephemair și co-finanțată de Fundația9 a fost singurul proiect special NAG care a fost prezentat în format offline în cadrul evenimentului NAG Național în orașul Arad în weekendul 15-16-17 octombrie. kimæra este o metainstalație interactivă colectivă a artiștilor gH, Bogdanator, Alex Halka și reVoltaire, care a fost expusă în perioada 15.10 – 01.11.2021 la Muzeul de Artă Arad, în cadrul MAFA8 – Media Art Festival Arad și care va fi itinerată între 26.11 și 23.01.2022 la Rezidența BRD Scena9 din București.

Noaptea Albă a Galeriilor este un eveniment inițiat din 2007 la București de către Asociația Ephemair și din 2016 în parteneriat cu organizații locale în alte orașe din România.

***

Noaptea Albă a Galeriilor / NAG București și proiectele speciale NAG#15 CADAVRE EXQUIS NAG#15 și OUTSIDE HISTORIES #3 incluse în acest program sunt co-finanțate de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021.

_________________________________________________________
UPDATE 1 octombrie

Pe fondul creșterii ratei de infectare COVID în orașul București, evenimentul Noaptea Albă a Galeriilor NAG programat pentru weekend-ul 15-16-17 octombrie nu va mai avea loc în format offline.

Cunoscând situația actuală din București în care activitatea desfășurată în spațiile culturale este permisă exclusiv pe baza certificatului verde, considerăm că desfășurarea unui eveniment de amploarea NAG ar afecta siguranța participanților și a publicului. De aceea, cu părere de rău, suntem nevoiți să anulăm în premieră după cinsprezece ani de activitate neîntreruptă această ediție aniversară din București.

La nivel național, Noaptea Albă a Galeriilor/ NAG se va desfășura în orașele Timișoara, Târgu – Mureș, Sibiu, Iași, Deva, Cluj–Napoca, Craiova, Hunedoara cu rezerva unei posibile anulări a evenimentului offline în orașele în care rata de infectare va atinge un prag critic săptămâna viitoare. Intervalul orar al evenimentului din orașele menționate va fi adaptat în fiecare oraș în parte în funcție de prevederile oficiale existente la nivel local. 

Evenimentul NAG București va fi reprogramat pentru data de 13 noiembrie în format online. Mai multe informații veți putea afla pe pagina www.noapteagaleriilor.ro și https://www.facebook.com/noapteagaleriilor

Noaptea Albă a Galeriilor este un eveniment inițiat la București din 2007 de către Asociația Ephemair și din 2016 este organizat în parteneriat cu organizații locale în alte orașe din România.

Noaptea Albă a Galeriilor/ NAG București este un proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

Platforma NAG#15 Național și proiectul special NAG#15 “Kinema Ikon: HIMERA” sunt co-finanțate de Fundația9.

La nivel național, Noaptea Albă a Galeriilor/ NAG se va desfășura în acest weekend, 15-17 octombrie,  în 10 orașe din țară: Arad, Câmpulung Muscel, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Mediaș, Timișoara, Târgu Mureș, Reșița și Sibiu. Pe fondul creșterii ratei de infectare COVID-19 în orașul București, evenimentul Noaptea Albă a Galeriilor/ NAG nu va mai avea loc în format offline în capitală și este reprogramat în format online pentru data de 13 noiembrie.

„Anul trecut am reușit să organizăm o ediție NAG offline în plină pandemie, asigurând în mod responsabil grija față de participanți și public și am sperat că și în acest an ne vom putea bucura împreună de această ediție aniversară descoperind harta magică a galeriilor, spațiilor alternative și a studiourilor de artist. Nu a fost o decizie ușoară să anulăm evenimentul de la București, orașul unde acum cincisprezece ani, într-o noapte de mai, am petrecut prima noapte albă dedicată culturii contemporane, dar rămânem alături de comunitatea artiștilor și vom pregăti o ediție online în 13 noiembrie care va rămâne consemnată în arhiva platformei noapteagaleriilor.ro. Vă mulțumesc încă o dată tuturor pentru încredere și susținerea acordată, Noaptea Albă a Galeriilor sper că va rămâne un eveniment independent care tratează în mod egal comunitatea artiștilor dincolo de interesele himerelor pieței de artă sau trendurile momentului.” – Suzana Dan, fondatoare a Asociației Ephemair, inițiatoare Noaptea Albă a Galeriilor

Intervalul orar al evenimentului din orașele menționate va fi adaptat în fiecare oraș în parte în funcție de prevederile oficiale existente la nivel local.

Arad: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/arad
Câmpulung Muscel: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/câmpulung
Cluj-Napoca: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/cluj-napoca 

Craiova: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/craiova
Deva: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/deva
Mediaș: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/mediaș 

Reșița: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/reșita
Sibiu: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/sibiu
Târgu-Mureș: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/târgu%20mureș
Timișoara: https://noapteagaleriilor.ro/ro/2021/timișoara 

Programul NAG Național și mai multe informații despre locațiile participante pot fi accesate pe www.noapteagaleriilor.ro


Event Facebook: https://www.facebook.com/events/414202323758281

PROIECT SPECIAL NAG #15

Ediția aniversară NAG#15 celebrează 51 de ani de activitate ai grupului de artă experimentală kinema ikon din Arad cu proiectul special NAG#15 – expoziția kimæra, o metainstalație interactivă colectivă a artiștilor gH, Bogdanator, Alex Halka și reVoltaire, care va avea loc între 15.10 și 01.11.2021 la Muzeul de Artă Arad, în cadrul MAFA8 – Media Art Festival Arad, și între 26.11 și 23.01.2022 la Rezidența BRD Scena9 din București. Expoziția de la Arad prezintă cele 4 elemente ale instalației kimæra,inserate în spațiul din cadrul MAFA8. Utilizând materiale, mijloace de realizare și medii diferite, cei 4 artiști au creat moduli autonomi ca formă și conținut, aceștia vor fi interconectați în forma kimærei odată cu relocarea în spațiul Rezidenței BRD Scena9. 

Vernisajul expoziției va avea loc la Muzeul de Artă Arad în cadrul Nopții Albe a Galeriilor #15 și MAFA8, vineri, 15 octombrie, de la ora 19:00și va fi itinerată la București în spațiul Rezidența BRD Scena9 la sfârșitul lunii noiembrie începând cu 26 noiembrie.

kimæra este o metainstalație interactivă care combină old media cu internetul lucrurilor, cu realitatea augmentată, cu printul 3D, cu sunetul generat de inteligența artificială, cu levitația unui automaton îmblănit învăluit în miros de zahăr ars. kimæra sau cum arată haosul privit de la o distanță confortabilă.” – Călin Man (reVoltaire), unul dintre cei patru artiști care au realizat instalația kimaera

Event Facebook: https://www.facebook.com/events/609318253411049 

kinema ikon este cel mai vechi grup activ de artă experimentală din România. Fondat în 1970 ca atelier multimedia la Școala de Artă din Arad, este găzduit în prezent de Complexul Muzeal din Arad. Cei peste cincizeci de ani de existență sunt rezultatul unui echilibru optim între proiectele participative, colaborative sau de grup și lucrările individuale. Ceva între satisfacția creației colective și satisfacția egoismului auctorial. Prin urmare, marca stilistică a kinema ikon apare din abordarea interdisciplinară a unui anumit mediu (film, video, hipermedia) cu instrumentele specifice diferitelor domenii în care sunt activi membrii săi (artiști, scriitori, arhitecți, fotografi, muzicieni, programatori).

Proiectul special NAG#15: kimæra este produs de kinema ikon împreună cu Asociația Ephemair și este cofinanțat de Fundația9.

***
Noaptea Albă a Galeriilor este un eveniment inițiat din 2007 la București de către Asociația Ephemair și din 2016 în parteneriat cu organizații locale în alte orașe din România. Noaptea Albă a Galeriilor/ NAG București este un proiect cofinanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Mai multe detalii despre program și acces găsiți aici www.ephemair.ro