Proiect cultural creat de Festivalul de cultură queer art200 şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti 565. Conexiuni urbane” 2024.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat – revendicări queer ale spațiului public urban” este un proiect multidisciplinar care își propune să sprijine educația emoțională, autoreprezentarea prin artă și revendicarea spațiului public pentru comunitatea queer din București. Proiectul invită la reflecție prin artă comunitară și dialog intercomunitar, pornind de la cât de sigur simțim orașul în care trăim și cât de vizibile sunt identitățile noastre, considerate marginale. Vrem să revendicăm spațiul cultural al cartierelor prin activități colaborative și să construim rețele de sprijin prin artă care să producă schimbări sociale și să implice grupuri cât mai diverse. Toate activitățile proiectului se vor desfășura în cadrul Festivalului de cultură queer art200, ediția V, proiect co-finanțat de AFCN, care va avea loc în perioada 12-20 octombrie 2024, în București. Componentele proiectului propus spre finanțare sunt:

  • 1 workshop de mobilizare civică pentru persoanele trans și nonbinare. Workshopul își propune să ofere participanților instrumentele și sprijinul necesare pentru a se exprima și a-și face auzite vocile și poveștile în spațiul public. Pe parcursul a 3 zile de ateliere, 10 participanți împreună cu 3 traineri invitați vor explora modalități de a folosi arta ca instrument de expresie și revendicare a drepturilor și de a construi spații publice mai incluzive și mai receptive la diversitate. În a 4-a zi, participanții împreună cu trainerii vor organiza un flashmob în Piața Universității folosind materialele realizate în urma atelierelor.
  • 1 workshop de mișcare și expresivitate corporală. Atelierul propune o abordare multidisciplinară care se concentrează pe explorarea și căutarea de noi forme de expresie emoțională și fizică, pornind de la diversitatea individualităților.

Având certitudinea că mintea (psihicul, trăirile, emoțiile) și fizicalitatea nu sunt niște entități separate ci elemente ce se integrează perfect în ceea ce numim corp, 10 participante/ți, împreună cu Cristian Nanculescu vor explora transferul care se realizează dinspre minte spre corp și viceversa, îmbinând elemente de dans și mișcare corporală cu discuții despre experiențele personale.Atelierul se va desfășura pe parcursul a 3 zile, în perioada 12-14 octombrie 2024, la sediul Asociației ACCEPT din București, iar înscrierile se vor face prin formular.

  • 1 târg de carte. Prin această componentă ne propunem crearea unui spațiu de întâlnire și dialog cu publicul larg, locuitori ai orașului București, interesați de cultura queer locală și de a cunoaște persoane din comunitate. Oferta editurilor invitate va adresa atât publicații cu specific queer locale, de ficțiune și teorie, precum și din domenii conexe precum sociologie, antropologie, filosofie etc. Târgul de carte va avea loc la Filaret16, în intervalul 17-20 octombrie.
  • 4 evenimente dedicate ONG-urilor pentru drepturile omului. Urmărind dezvoltarea colaborării cu parteneri din domenii cât mai diverse, precum și a publicului atras la evenimente, 4 organizații pentru drepturile omului vor fi invitate să își organizeze propriul eveniment în cadrul târgului de carte. Acestea au ca scop promovarea activității ONG-urilor și facilitarea unui spațiu de dialog cu publicul interesat despre intersecționalitate, cum ne putem sprijini reciproc și rolul culturii în mișcările civice. Vom pune la dispoziție spațiul și resursele necesare desfășurării evenimentelor, lăsând libertatea organizațiilor participante de a alege forma și structura acestora.

Despre Festivalul de cultură queer art200. 

Asociația are ca scop îndeplinirea unui interes nepatrimonial constând în promovarea culturii și a jurnalismului cultural, în general, cuprinzând: creația literar-artistică, implicarea socio-culturală, activism civic, precum și alte activități conexe permise de legislația aplicabilă. Printre obiectivele asociației menționate în statut se numără: susținerea și promovarea valorilor socio-culturale; desfășurarea activităților culturale, didactice, civice.

Detalii: https://art200.ro/