Mergând pe străzi cu renume
Proiect creat de Asociația Antistatic şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021
Mergând pe străzi cu renume este un proiect inițiat de Asociația Antistatic ce își propune să creeze o conexiune mai strânsă între oameni și oraș. El vine în continuarea proiectului Străzi cu renume, ducându-l mai departe și la un număr cât mai mare de oameni. Inițiativa a pornit de la o realitate cotidiană bine-cunoscută: majoritatea oamenilor nu știu cine au fost personalitățile ce au dat nume străzilor din București.
Astfel au realizat plăcuțe ce prezintă informații despre personalitățile respective, dar și imagini ale acestora ilustrate de artiști români. Mergând pe străzi cu renume își dorește să ajungă la mai mulți bucureșteni, prin organizarea unei serii de tururi ghidate, conectând istoria personalităților cu cea a orașului. Asociația Antistatic va continua și realizarea de plăcuțe informative pentru încă 50 de personalități, prioritizând arii aflate în afara centrului cultural al capitalei.
Proiectul urmărește în același timp și promovarea ilustratorilor contemporani și descentralizarea activităților culturale. În acest sens vor fi realizate 50 de plăcuțe informative care să prezinte 50 de personalități ce au dat numele unor străzi din București și vor fi amplasate pe străzile corespunzătoare. Pe lângă o informație scurtă și un cod QR care să ducă la o pagină cu un text descriptiv mai detaliat, plăcuțele vor conține și o ilustrație realizată special de către un artist. Pentru a completa activitățile proiectului, vor fi organizate o serie de tururi ghidate ce vor prezenta legăturile și felul în care istoria personalităților se întrepătrunde cu cea a străzilor și a orașului. Tururile ghidate vor fi transpuse și într-o serie de articole. Prin activitățile sale, proiectul se adresează bucureștenilor de orice vârstă interesați să afle mai mult despre personalitățile ce au transformat orașul prin legătura creată între numele lor și străzile capitalei.
Tururile ghidate sunt programate în zilele de 30 și 31 octombrie 2021.
Pe 30 octombrie vă invităm în zona parcului Cișmigiu să descoperim străzi precum Ionel Perlea, Gheorghe Lazăr, Grigore Cobălcescu sau Vasile Pârvan și să traversăm mahalaua Sf. Constantin. Ne vom bucura de arhitectura eclectică, Art Deco, mauro-florentină, neo-românească, vom povesti despre arhitecți și povești de dragoste.
Program 30 octombrie: ora 12:00 – primul tur; ora 16:00 – al doilea tur.
Pe 31 Octombrie vom redescoperi Centrul Vechi, explorând străzi precum Domnița Anastasia, Eugeniu Carada, Ion Brezoianu sau Regina Elisabeta. Vom traversa împreună o porțiune a centrului vechi al capitalei, unde arhitectura variată aduce laolaltă mai multe epoci istorice. Vom povesti despre instituții publice, arhitecți și legende urbane.
Program 31 octombrie: ora 16:00 – al treilea tur.
Mai multe detalii despre programul tururilor ghidate sunt disponibile aici.
Despre Asociația Antistatic
Asociația Antistatic a fost înființată de un grup de artiști împrieteniți în București care vor să facă din artă mai mult decât o sursă de frumos. Ceea ce îi aduce împreună este crezul că arta ar trebui să fie mai aproape de oameni și să vorbească despre lucruri mai apropiate de ei. Scopul Asociației Antistatic este de a promova arta tinerilor artiști din România, de a încuraja producția de artă și colaborările între artiști din diferite zone de expresie. Asociația își propune să creeze și să consolideze un ecosistem alternativ pentru promovarea lucrărilor de artă tânără către un public variat. Își doresc să livreze produse artistice în contexte neconvenționale, mizând pe o atitudine dinamică conectată la tendințele contemporane. În același timp își doresc să crească vizibilitatea tinerilor artiști prin crearea de contexte inovatoare și relevante care să le permită acestora să se exprime.
Antistatic este organizatorul proiectelor Portrete de Cartier, Străzi cu renume și Pe Perete.
Sursa foto: Asociația Antistatic