Proiect cultural creat de Asociația HEARTH şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023.

Proiectul cultural „Memorii la feminin. Lizica Codreanu” urmărește cu precădere activarea memoriei culturale a unei personalități feminine române de marcă, care s-a înscris în mișcarea de avangardă a dansului, în relație directă cu marii artiști ai epocii (Constantin Brancuși, Erik Satie, Debussy, Tristan Tzara, Sonia Delaunay, Antonin Artaud). Astfel, proiectul își propune să apropie publicul tânăr și adult din București de importanța istorică și culturală a unei personalități artistice mai puțin cunoscute, printr-o serie de activități și evenimente desfășurate în perioada 1 august – 15 noiembrie 2023, menite să readucă omul și dansatoarea Lizica Codreanu în atenția generațiilor de astăzi, dar și să împrietenească publicul cu arta dansului, în strânsă corelație cu artele vizuale, cu focus pe sculptură. Proiectul urmărește să ofere publicului bucureștean o experiență unică de intersectare a artelor vizuale și a dansului contemporan prin intermediul a zece tipuri de activități cu caracter interactiv și participativ. Prin îndeplinirea acestui obiectiv, proiectul consolidează și dezvoltă comunitatea artistică locală, crește gradul de conștientizare și apreciere a artelor contemporane, contribuie la promovarea culturii românești în rândul publicului larg și contribuie la dezvoltarea sentimentului de comunitate și apartenență la oraș, într-o manieră inovativă. Prin intermediul acestei experiențe artistice, proiectul își propune să ofere o nouă perspectivă asupra artei și mișcării corporale, să inspire imaginația artiștilor, să stârnească curiozitatea publicului și să îmbogățească harta culturală a Bucureștiului cu o serie de evenimente inovative. Pe parcursul desfășurării proiectului, publicul din București are ocazia de a participa la reprezentații ale unui spectacol de teatru-dans, la performance-uri în atelierele unor sculptori români contemporani, la ateliere de mișcare în care se va explora relația dintre mișcarea corpului și artele vizuale și la o proiecție de film documentar. Proiectul se adresează persoanelor din București interesate de arta contemporană, în special de arta spectacolului și vizuală, care doresc să aibă o perspectivă mai amplă și mai profundă asupra relației dintre acestea. Prin intermediul performance-urilor, atelierelor participative și a documentarului de scurt metraj, participanții vor putea să-și dezvolte abilitățile de înțelegere și apreciere a artei contemporane, să-și formeze o nouă perspectivă asupra legăturii dintre mișcare și obiect, să-și îmbunătățească cunoștințele despre artiștii vizuali și performerii implicați în proiect și să participe la discuții cu aceștia și să descopere locuri și detalii mai puțin cunoscute și mai puțin accesibile publicului larg din București.

Despre Asociația HEARTH

Asociația HEARTH este un ONG înființat în 2017, care își are sediul în casa scriitoarei Silvia Kerim și a cineastului Mircea Veroiu. În cei șase ani de activitate, Hearth a transformat locația într-un spațiu cultural unic, gazdă a sute de evenimente culturale.

Detalii: https://asociatiahearth.ro