Maladii urbane. Diagnostic feminin.
„Maladii urbane. Diagnostic feminin”, proiectul propus si realizat de Asociația Frank se desfasoara in perioada septembrie-noiembrie 2015 in Bucuresti, respectiv in Godot Cafe-Teatru. Proiectul isi propune sa aduca in fata publicului mai mult sau mai putin consumator de teatru un bun cultural care sa interogheze si sa problematizeze mentalitatea comunitatii locale prin evidentierea a doua aspecte: stereotipiile in raportul femeie-barbat si nocivitatea mediului social. Astfel, mijlocul concret prin care Asociatia Frank realizeaza acest lucru este one woman-show-ul “XXE-uri”. Cele doua monodrame alese pentru a fi montate se numesc “Proiect XX” si “E-uri”; amble fiind scrise de dramaturgul Alina Nelega. Echipa artistica a proiectului este formata din: Dana Marineci (actrita) si Irina Craita-Mandra (regizor) doreste sa se foloseasca de mijloacele de expresie artistice specifice teatrului pentru a contribui la inlaturarea stereotipurilor si a tensiunilor sociale existente.
Maladiile urbane cu care ne confruntam (discriminarea de gen, claustrarea specifica unei capitale europene cu aspiratii de integrare in peisajul globalizarii; alimentatia nociva) afecteaza viata fiecarui individ. Pulverizarea individualitatii este un pericol pe care proiectul incearca sa il evidentieze locuitorilor Bucurestiului care prezinta simptome ale acestor “boli urbane”. Adoptand formula unui spectacol interactiv, cele doua personaje feminine interpretate de actrita Dana Marineci vor antrena publicul intr-un proces de sesizare si reflectare asupra problemelor si conditiilor de trai care ne consuma creativitatea/ spiritualitatea.
Cele sase reprezentatii ale spectacolului “XXE-uri” (26 septembrie, 10, 17, 18 octombrie si 14 noiembrie) vor fi urmate de cate o sesiune de discutie cu publicul pe marginea posibilelor efecte negative pe care traiul intr-o metropola europeana pe poate avea asupra locuitorilor sai.
Ne propunem sa prezentam un spectacol integral romanesc, intr-un spatiu avizat si in conditii de lucru profesioniste. In acelasi timp, proiectul ajuta la cresterea vizibilitatii tinerilor creatori de teatru (actor, regizor, manager de institutie de teatru) care activeaza in spatiul teatral independent, reprezentand realmente o oportunitate de formare profesionala in sectorul artei prin incercarea de racordare la standardele competitive europene.
In concluzie, proiectul isi propune o redefinire a mentalitatii colective si implicit, o regenerare a comunitatii locale prin teatru.
“XXE-uri”
dupa “E-uri” si “Proiect XX” de Alina Nelega
One-woman show cu Dana Marineci
regia: Irina Crăiță-Mândră
Spectacolul face parte din proiectul „Maladii urbane. Diagnostic femnin” al Companiei de teatru Frank si a obtinut finantare in cadrul programului “Ești București” 2015 organizat de ARCUB.
„XXE-uri” este un one-woman show care are la bază doua texte mai puțin cunoscute ale dramaturgului Alina Nelega: “E-uri” si “Proiect XX”. Cele două personaje feminine din spectacol sunt de fapt “roade” ale mediului distrugător si plin de anomalii care ne contaminează și ne consumă existența.
In prima parte, Georgiana isi doreste să evadeze din această lume contagios de egoistă si nociva. Cautarea fericirii este motorul actiunii noastre, iar imposibilitatea realizarii acestui lucru lasa urme adanci in destinul fiecaruia. Pentru Georgiana, speranta continua să pâlpâie firav; este de fapt singurul lucru ce inca ii atesta umanitatea. Personajul feminin din „E-uri” oscilează între visul la o viață mai bună și resemnarea dureroasă. Totuși continuă să arunce monede într-o fantana magica…
In cea de-a doua parte, spectatorul va asista la o conferință cu demonstrații live si anume ”Proiectul XX” – prin care se propune o soluție extremă pentru eradicarea războaielor, a violențelor și a bolilor. Ultimele descoperiri din domeniul „ingineriei genetice apocaliptice” efectuate de cercetătorul Nila Lundkwist demonstrează faptul că singurul mijloc prin care lumea poate deveni un loc mai pașnic și mai sigur este clonarea unisexuată. O lume exclusiv feminina ar fi mult mai buna si mai sigura.
Durată: 1h