Proiect cultural creat de Asociația Cinemascop şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti afectiv” 2022.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost inițiat în 2010 de Cristian Mungiu cu susținerea Delegatului general al Festivalului de la Cannes, domnul Thierry Frémaux, în ideea de a încerca organizarea cu regularitate a unor proiecţii de film la București – proiecţii eveniment care să ofere spectatorilor români în premieră cele mai noi filme de autor care au avut premiera mondială la Cannes, în acelaşi an, pentru a contribui la promovarea filmului de autor, mult mai puțin prezent în sălile de cinema din România decât filmele comerciale. În ultimii ani, festivalul a devenit un proiect cultural major, cu un rol deosebit în familiarizarea publicului bucureștean, și nu numai, cu nume și tendințe importante ale cinematografiei contemporane.

Proiectul reprezintă o oportunitate pentru publicul de cinema din România, de a vedea cele mai recente producții de film internațional, prezentate sau premiate la cele mai importante festivaluri de film din lume, precum Cannes, și de a-i întâlni pe câțiva dintre realizatorii filmelor selecționate, în cadrul unor discuții/masterclass-uri/sesiuni Q&A în sala de cinema. Este astfel singurul festival din România care oferă publicului această linie de programare. Filmele din selecție sunt curatoriate în secțiuni dedicate (Avanpremierele Toamnei, Ziua de Aur, Focus-uri și Retrospective specifice). În completarea proiecțiilor de film, proiectul curpinde evenimente conexe, dedicate profesioniștilor din industrie, studenților la facultăți de profil, sau publicului tânăr.

Aceste evenimente integrate urmăresc să redea cinematografelor rolul de spațiu cultural. Proiectul are ca obiectiv principal expunerea publicului la opere cinematografice și facilitarea interacțiunii dintre public și cineaști, în spații valoroase din punct de vedere cultural. Această interactivitate este intermediată de sesiuni de Q&A și masterclass-uri, care vor avea loc în mod fizic. Filmele vor fi introduse de un critic de film, iar în cazul proiecțiilor cu invitați vom fi organizate la final discuții cu publicul pe tema filmului vizionat și pe teme de cultură cinematografică.

Prin programul și structura sa, Festivalul vizează în mod direct educarea gustului publicului pentru cinemaul de calitate, de artă/autor, promovarea filmului European, promovarea industriei românești de film, încurajarea cooperării și a dialogului internațional în domeniul filmului, redarea rolului de spațiu cultural cinematografelor, prin proiecții cu filme de artă.

Ediția a XIII-a a Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc în București între 21-30 octombrie 2022, în următoarele spații: Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Sala Auditorium – Muzeul Național de Artă al României. Programul festivalului va cuprinde titluri din selecția Festivalului de Film de la Cannes, lungmetraje și scurtmetraje românești în avanpremieră, Q&A-uri și masterclassuri cu regizori consacrați la nivel internațional, care vor călători la București cu ocazia festivalului.

Programul Les Films de Cannes à Bucarest #13

● O selecție de cca 80 de filme de lung și scurtmetraj, oferind publicului român astfel accesul la cele mai noi filme de autor, recunoscute pe plan internațional și premiate la importantate festivaluri de film din lume, precum Cannes, Berlin, Veneția;

● Cca. 30 de premiere și peste 15 titluri în proiecții unice – fără distribuitor în țară;

● Retrospectiva unui cineast de renume internațional;

● Prezența fizică a unor cineaști din afara țării, care vor fi confirmați în următoarea perioadă;

● Prezentarea filmelor seleționate la nivel internațional în cadrul festivalului Filminute;

● Programul Managing Talents dedicat actorilor;

● Programul Works in Progress, unul dintre singurele evenimente din România dedicate întâlnirii între industria internațională a filmului și producțiile cinematografice autohtone aflate încă în lucru, în faza de post-producție.

Despre Asociaţia Cinemascop

Asociaţia Cinemascop este o asociaţie non-profit creată cu scopul de a dezvolta proiecte culturale și pentru formarea profesională în domeniul audiovizualului, cinematografiei și ariilor interdisciplinare conexe și pentru încurajarea dialogului din domeniul audiovizual. Asociația a fost înfiinţată de regizorul, scenaristul şi producătorul Cristian Mungiu, împreună cu directorul financiar Aura Iordache și producătorul Tudor Reu („R.M.N. ”, Bacalaureat”, „După dealuri”, „Tata mută munții”, „La Civil”).

Unul din obiectivele Asociației Cinemascop este de a contribui la înţelegerea fenomenului de cultură vizuală și cinematografică, la educarea și familiarizarea publicului cu acesta, prin organizarea unor evenimente, activități, manifestări și programe specifice: festivaluri de film de artă, caravane de film în țară, masterclass-uri, concursuri sau întâlniri cu reprezentanți din industria cinematografică națională și internațională. Educarea și formarea unor noi publicuri tinere care consumă artă vizuală este o prioritate a Asociației, mai ales în domeniul cinematografiei, punând accent pe interpretarea limbajului audiovizual. Printre proiectele cele mai reprezentative desfășurate de Asociația Cinemascop se numără festivalul American Independent Film Festival, Les Films de Cannes à Bucarest, Caravana Les Films de Cannes, Caravana Zilele Filmului Românesc, Concursul de scenarii Write a Screenplay for…, organizat cu sprijinul HBO Europe.

Detalii: https://filmedefestival.ro