Spectacol de teatru inedit: 15 tineri instituționalizați din România vor juca pe scena teatrelor din București, o piesă inspirată din viața lor

București, 1 septembrie 2022 Asociația AVATAR și ARCUB lansează FUSION (Facem Un Spectacol In Orașul Nostru), singurul proiect din România în cadrul căruia 15 tineri proveniți din instituții de plasament vor învăța să creeze și să joace o piesă de teatru inspirată din viețile lor. Inițiativa își propune să tragă un semnal de alarmă asupra fenomenului de bullying și de violență juvenilă– teme centrale ale piesei de teatru, fenomene care există în general în rândul tinerilor din România și special în rândul celor proveniți din instituții de plasament și de ocrotire socială.

Statisticile în ceea ce privește bullying-ul și violența juvenilă sunt îngrijorătoare: în România, 1 copil din 2 este supus unei forme de violență fizică, emoțională sau sexuală, alături de alte contexte sociale, economice și educaționale care îl predispun la a fi victimă sau agresor al altora: 1 copil din 3 trăiește în risc de sărăcie și excluziune socială, 1 din 2 copii este afectat de analfabetism funcțional.

“Proiectul se adresează tinerilor care sunt deopotrivă victime sau generatori ai bullying-ului. Cu toate că tendința firească ar fi aceea de a proteja mai mult „victimele” acestui gen de manifestări, tinerii care ajung să agreseze sunt victime la rândul lor ale unor comportamente și atitudini agresive. Aceste comportament derivă din carențele afective ce apar pe fondul abandonului sau îndepărtării de familia biologică, de nevoia de identificare cu o persoana de referință ce adesea nu este constantă în viața lor și din faptul că mediul de cele mai multe ori nu a oferit stabilitate și constanță emoțională, rămânând de cele mai multe ori în limitele riguroase ale instituționalizării.” Gabriela Luciana Teodorescu, Președinte al Asociației Avatar.

Scenariul va fi scris pe baza poveștilor create de tineri în cadrul atelierelor ce vor avea loc la Centrul de Plasament Pinocchio din București în  perioada 1 septembrie -15 noiembrie 2022; vor fi organizate ateliere de Storytelling, de confecționare de instrumente neconvenționale, ateliere de teatru și de Basket Beat, o metodă nouă de animare comunitară.

“Basketbeat-ul este o metodă nouă, transdiciplinară ce îmbină sportul cu teatrul social sub forma creării de ritmuri. Metoda este una noua în Romania, ea fiind folosită și cunoscută mai ales în Spania, creându-se prin aceasta un concept nou de spectacol, de teatru social. Metoda poate fi îmbinată cu ușurință cu elemente din gimnastica Bothmer, bazate pe cooperarea și încrederea în partenerul de echipă, coordonarea și sincronizarea mișcărilor prin plasarea mingilor de la un echipier la altul, formând în felul acesta ritmul și muzicalitatea mișcărilor” explică Ion Nicolae, Formator Basket Beat.

Reprezentațiile finale se vor constitui într-o ministagiune de teatru și vor avea loc pe scenele teatrelor Elisabeta, Replika, Excelsior, ARTHUB din București.

Proiectul îți propune să ajute la combaterea și prevenirea fenomenului de bulliyng, de cyberbullying și cel al violenței juvenile cu ajutorul educației prin cultură; la finalul atelierelor se va realiza un produs cultural ce îmbină arii ale teatrului social – teatru, stortelling, Basket Beat- prin metode și mijloace neconvenționale pe baza unor povești reinterpretate, adaptate la realitatea post pandemică a tinerilor/adolescenților instituționalizați din București.

Finanțator:

Primăria Municipiului București, ARCUB

Partener:

Direcția pentru Asistența Socială și Protecția Copilului a Sectorului 3


Finanțare:
„Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022”

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB”

AVATAR– Fondată în 2007, AVATAR este o asociație dedicată dezvoltării personale și valorificării potențialului copiilor și tinerilor, prin activități de educație non-formală.

Derulăm proiecte din sfera cetățeniei active, creșterea accesului la cultură pentru grupuri vulnerabile (copii și tineri din mediul rural, de etnie roma, cu dizabilități), educație prin cultură, intervenție culturală etc.