Un proiect creat de Asociaţia Culturală Manekino şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021

BIEFF este cel mai mare eveniment din România dedicat filmului de scurtmetraj, având ca scop principal promovarea creaţiilor inovatoare și a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic.

Cea de-a 11-a ediție a BIEFF aduce în fața publicului românesc o selecție a celor mai provocatoare și inovatoare experimente vizuale recente, filme și lucrări video ale unor artiști emergenți, proiecte premiate prezentate în festivaluri, muzee, galerii de artă și bienale prestigioase. Promovată sub conceptul curatorial “Are we human?”, ediția din 2021 a festivalului își propune să exploreze umanitatea și aspectele care o definesc, invitând publicul să se angajeze într-un exercițiu de reflecție asupra unora dintre cele mai arzătoare subiecte cu care se confruntă societatea contemporană.

Selecția BIEFF include filme care prin subiect și temă combat prejudecățile și clișeele de orice tip, de la cele estetice până la cele rasiale și etnice. În acest mod BIEFF se constituie ca un factor de educare la nivel social, nu doar artistic, care își propune să încurajeze publicul în sensul deschiderii și receptivității față de diverse tipuri de alteritate și alte culturi.

Despre Asociaţia Culturală Manekino

Asociația Culturală Manekino a fost constituită în scopul susținerii mediului cinematografic românesc și a scenei de artă vizuală românească și, în particular, a producției cinematografice și artistice locale. Echipa Asociației Culturale Manekino a organizat Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF de la prima sa ediție până în prezent (2010-2020).

Fidel orientării sale prioritar educaționale, festivalul nostru oferă publicului an de an, pe parcursul celor 5 zile de festival, o selecție de filme impresionante, proiectate în premieră în România, dar recunoscute și premiate deja în marile festivaluri internaționale de film. BIEFF se bucură de o puternică recunoaștere internațională, fiind susținut și promovat de festivaluri și instituții europene de prestigiu din domeniul cinema-ului și artelor vizuale, precum Quinzaine des Réalisateurs – Cannes Film Festival sau Berlinale Forum Expanded.

Detalii aici.

Foto: Anda Stăncescu