Un proiect creat de Asociația Animest şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021

Festivalul de film dedicat în exclusivitate filmului de animație, Animest este o ocazia unică pentru marea majoritate a publicului de a descoperi cele mai importante animații ale momentului.

Proiecțiile în sala de cinema și în spații alternative, însoțite de sesiuni de Q&A cu realizatorii, vor aduce în prim-plan filme din toată lumea, în șase secțiuni competiționale ce cuprind filme din 2020-2021, alături de retrospective, filme și expoziții VR și mult-așteptatele seri tematice Creepy Animation Night, Trippy Animation Night și Animusic.

Noutatea absolută a ediției Animest 2021 o constituie focusul uriaș pe animația realizată de femei și pe rolul și contribuția acestora la animația locală și internațională. Proiecțiile de film vor fi dublate de mese rotunde și dezbateri, cu prezența câtorva nume feminine care au marcat acest domeniul al cinematografiei.

Expoziția de artă digitală Animated Women oferă publicului o metodă directă de interactivitate.

Animest reprezintă o gură de oxigen pentru animatorii români, o ocazie unică pentru foarte mulți din ei de a-și vedea filmele proiectate într-o sală de cinema, dar și o ocazie de a întâlni și cunoaște animatori străini și de a vedea vârfurile animației mondiale din acest moment. Tot animatorilor români le este adresat și concursul de proiecte Pitch, please!, organizat în parteneriat cu CEE Animation.

Festivalul are o componentă educațională puternică. Oferta de programe coerente de educație cinematografică este foarte restrânsă în România. De aceea, workshop-urile de animație, ținute de artiști naționali și internaționali cu renume, respectiv concursul de proiecte devin indispensabile pentru tinerii animatori români. Cele trei activități prin care se realizează componenta educativă a festivalului sunt: Academia Minimest (dedicată copiilor de vârstă școlară), Incubatorul de Animație (pentru liceenii de la școlile de arte, care vor participa la ultima parte a incubatorului, un atelier intensiv desfășurat în timpul festivalului) și Pitch Please! (concurs de proiecte cu mentorat, dedicat tinerilor profesioniști).

Pe lângă evenimentele de referință din programul festivalului, cea de-a 16-a ediție va include mai multe elemente de activare culturală a spațiului urban, pentru public de toate vârstele.

Detalii aici.

Despre Asociaţia Animest

Scopul Asociației Animest este promovarea filmului de animație, în general, și a filmelor animate românești, în particular, atât în România, cât și în străinătate. Portofoliul amplu de proiecte derulate cu succes confirmă misiunea asumată a asociației: aceea de a sprijini și dezvolta educația cinematografică în România și de a facilita mobilitatea culturală. De 16 ani organizăm în mod sustenabil Festivalul Animest la București și în alte orașe din România și Republica Moldova, derulăm programe de studiu și ateliere adresate profesioniștilor în domeniu, studenților, elevilor și preșcolarilor, și promovăm talentele noi în domeniu, fără să pierdem din vedere publicul, căruia îi prezentăm, de 16 ani încoace, în cadrul Festivalului Animest, cele mai noi și inedite producții animate.

Foto: Animest