Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est este cel mai mare festival de film din București și unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animație din Europa.
Celor şase secţiuni competitive ale festivalului (lung metraj internaţional, scurt metraj internaţional, film românesc, film studenţesc, videoclip, Minimest) şi secţiunii Animash (ex-Mozaic) (rezervate celor mai populare filme de animaţie ale momentului, premiate la festivaluri de film importante din lume) li se adaugă în fiecare an secţiuni speciale, dedicate unor şcoli de film de animaţie renumite în întreaga lume, unor studiouri care au realizat filme multi-premiate, unor festivaluri de profil celebre din Europa, precum şi unor animatori consacraţi.
Workshopurile, adresate celor interesați să se iniţieze în diverse tehnici de animaţie, masterclass-urile şi mesele rotunde susţinute de invitaţi importanţi din ţară şi de peste hotare, petrecerile şi concertele completează programul celor 10 zile de efervescenţă Anim’est în Capitală. Trofeul Anim’est este acordat în fiecare an unui film din competiţia de scurt metraj a festivalului.
Începând cu ediţia a patra a festivalului (2009), Anim’est a organizat pentru prima dată un eveniment unic în peisajul festivalier din România – Creepy Animation Night – o noapte întreagă de proiecţii şi muzică live cu animaţii provocatoare – bizare, horror sau thriller.
Invitaţi la proiecţiile, workshopurile, seminariile Anim’est au fost de-a lungul anilor animatori precum Bill Plympton, John Dilworth (nominalizaţi la Premiul Oscar), Mike Reiss (scenarist şi co-producător fondator The Simpsons), Georges Schwizgebel, Hayo Freitag, Juan Pablo Zaramella, Rosto, Shane Acker, Daniel McCoy (Pixar) sau românii Ion Truică (selecţionat în competiţia Festivalului de la Cannes), Luminiţa Cazacu și Mihai Bădică.
Una dintre cele mai importante misiuni ale festivalului este aceea de a resuscita și promova animația autohtonă. În condițiile în care pregătirea în domeniu este aproape inexistentă în România, în 2011, organizatorii au lansat Animation Worksheep, un atelier de film de animație desfășurat pe parcursul a 17 zile, destinat tinerilor animatori din România și Republica Moldova și susținut de cei mai activi animatori români: Dragoș Ștefan, Dan Panaitescu și Sergiu Negulici. O mare parte dintre participanții atelierului Animation Worksheep au început să activeze în studiouri de animație sau au fost selectați în competiția românească a festivalului.
În sprijinul animatorilor din România a venit în 2013, și Project Worksheep, un atelier de proiecte de film de animație. Șase proiecte vor fi analizate de 4 profesioniști din domeniu. Feedback-ul lor va fi extrem de util în vederea dezvoltării creative și tehnice a proiectelor. Cei patru evaluatori vor avea și misiunea de a desemna proiectul cu cel mai mare potențial dintre cele șase. Acesta va primi un premiu de 1000$, oferit de HBO România.
Din 2011, festivalul are loc și la Chișinău iar din 2014 Animest organizează și o ediție la Brașov.