Festivalul de Film UrbanEye 2023 #X
Proiect cultural creat de Asociația ARTĂ în dialog şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023.
Festivalul de Film UrbanEye, aflat la a X-a ediție, constituie o platformă interdisciplinară de dialog ce reunește activități complementare care stimulează și promovează abordarea temelor despre oraș și viață urbană prin intermediul filmului.
Activități:
(1) Proiecții de film însoțite de discuții. Selecția de filme din festival are rolul de a prezenta fenomene legate de viața urbană și mediul construit. Temele alese abordează situații de la noi din țară sau relevă probleme din țări și spații culturale diferite, ce prezintă însă aspecte similare cu cele din România. Discuțiile deschise, cu invitați din țară și străinătate au rolul de a plasa fenomenele urbane locale în contextul European și facilitează întâlnirea dintre profesioniști, actori urbani și locuitorii orașului.
(2) Tururi ghidate Secret Stories Tururile ghidate au ca scop descoperirea istoriei și a patrimoniului construit al Bucureștiului prin intermediul unui tur ghidat în oraș care va porni de la unul din filmele de arhivă despre București, precum și a unui tur ghidat într-o casă de patrimoniu care nu este accesibilă în mod curent publicului. Aceste trasee culturale constituie o metodă ce implică activ publicul, conectând locuitorii cu orașul prin descoperirea directă a patrimoniului construit și a transformărilor prin care a trecut țesutul urban.
(3) Apel pentru imagini Imaginile – fotografii, colaje sau grafică – au un potențial ridicat de a antrena percepția oamenilor atunci când orașul devine subiect de studiu. Astfel, pentru a determina locuitorii Bucureștiului să fie mai atenți la propriul oraș, lansăm un apel de imagini în urma căruia lucrările selectate vor primi un premiu și vor fi făcute publice pe platformele online ale proiectului. Proiectul câștigător va fi imprimat pe sacosa ediției de anul acesta a festivalului.
(4) Atelier de explorare urbană pentru liceeni Atelierele au ca scop investigarea orașului pe mai multe paliere: prin intermediul filmului, a descoperirii directe și a creației artistice. Atelierul va consta în vizionarea în sala de cinematograf unui film de arhivă despre București, însoțită de discuții cu specialiști din domeniul artelor vizuale și arhitecturii. Proiecția de film va fi urmată de exerciții de observație prin explorarea ghidată a spațiului urban, exerciții ce se vor concretiza în proiecte/lucrări individuale sau în echipă care vor reflecta propria interpretare a liceenilor asupra aspectelor discutate.
(5) Atelier pentru copii Bazate pe învățare prin activități practice, atelierele se adresează copiilor cu vârste de 7-14 ani și urmăresc stimularea creativității și sporirea atenției acestora pentru mediul în care trăiesc.
Despre Asociația ARTĂ în dialog
Asociația ARTA în dialog are ca obiectiv principal difuzarea, sustinerea, promovarea si dezvoltarea productiei culturale si artistice cu impact asupra mediului urban, prin înființarea unei platforme de dialog interdisciplinar care are ca domenii principale de interes urbanismul, arhitectura, cinematografia si artele vizuale.
Detalii: www.urbaneye.ro