Proiect cultural creat de Fundația 9 şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023.

Fundația9 propune realizarea unui proiect explorativ, dedicat locuitorilor orașului București, însă cu reverberații și la nivel național. Proiectul Femeia zidită în Casa Poporului propune chestionarea unui personaj cheie al istoriei românești care reimaginează o bucată identificatoare a patrimoniului cultural național. În urma acestui demers vor rezulta o serie investigativă, o carte, un eveniment și o discuție la nivel public, local și național, despre una dintre cele mai mari moșteniri deopotrivă apreciate și negate ale românilor: Casa Poporului. Proiectul propune documentarea intensivă a vieții Ancăi Petrescu dintr-o perspectivă nouă publicului, echipa proiectului având acces la perspectiva personală a familiei autoarei de proiect a Casei Poporului. Proiectul Femeia zidită în Casa Poporului cuprinde sesiuni multiple de cercetare (atât online, cât și offline prin muncă de teren, interviuri și cercetare de arhivă), fotografiere, ilustrare, publicare și o discuție publică liberă cu scopul de a chestiona și adresa o rană în continuare deschisă a Bucureștiului: ce facem cu moștenirea care ne-a fost impusă?

Discuția liberă va fi organizată în cadrul spațiului cultural Rezidența9, coordonat și supervizat de Fundația9, iar scopul ei este tocmai crearea unei dezbateri publice despre această locație controversată în memoria locuitorilor. Proiectul își propune să prezinte perspective noi asupra patrimoniului orașului, precum și să chestioneze modul în care acesta influențează în mod direct viețile bucureștenilor. Redarea poveștii Casei Poporului înseamnă reapropierea locuitorilor capitalei de spațiul public și de patrimoniul construit. Femeia Zidită în Casa Poporului propune un demers complex de reintegrare a Casei Poporului într-o hartă a spațiilor afective ale capitalei, precum și sublinierea potențialului ca spațiu de producție artistică, cu atât mai mult având în vedere alipirea spațială a acesteia de MNAC. Motivația acestei idei stă fundamentată chiar în cadrul strategiei capitalei, prin menționarea patrimoniului construit al orașului ca o infrastructură urbană, culturală și identitară fundamentală care nu este însă recunoscută și valorizată. Scopul final al proiectului este să faciliteze și o reînsușire a spațiului public din București, însă și a și confrunta o traumă colectivă uriașă despre care încă există prea puține discuții profunde și asumate public la nivel instituțional. Considerăm oportună dezvoltarea acestui proiect cultural editorial la împlinirea a patru decenii de la punerea primei pietre de temelie la cea mai mare clădire din România.

Despre Fundația 9

Fundația9 este o fundație culturală fondată și finanțată de către BRD Groupe Société Générale. Scopul său este de a susține tânăra generație de artiști și creatori și de a forma noi gusturi culturale prin cele două mari programe ale sale: revista Scena9 prin platforma online și printul anual și Rezidența9 care găzduiește și produce anual zeci de evenimente de artă vizuală, film, muzică, dezbateri, experiențe interactive la intersecția dintre artă și tehnologie.

Detalii: https://www.fundatia9.ro