Centrul Naţional al Dansului Bucuresti şi PETEC au iniţat în 2015 proiectul Fapte vitejeşti, un spectacol de dans şi umbre pentru copii. Aflat la graniţa dintre arte – proiectul reuneste o echipa interdisciplinară formată din coregrafii Paul Dunca şi Cristina Lilienfeld, actriţa Ruxandra Coman, actorii-papuşari Smaranda Găbudeanu şi Răzvan Rotaru, regizoarea Selma Dragoş, muzicienii Marian Cîtu (Rufi) şi George Turliu şi designer-ul de lumini Alexandros Raptis.

 

După o vară în care şi-au explorat propriile temeri şi au aflat de la câţiva copii poveştile care îi pasionează sau îi ţin treji noaptea, artistii s-au pus pe treabă şi au creat un spectacol „viteaz”. Modalitatea de lucru a fost una colaborativă, echipa a îmbinat text, lucru cu lumina şi umbra, dans şi muzica originală pentru a materializa şi dematerializa fricile copilăriei. A rezultat un spectacol pentru copii (7-12 ani) unic pe scena bucureşteană.

 

Repetiţiile au fost precedate de ateliere şi întâlniri de lucru cu copiii din Centrul Cultural-educaţional Adorno, prin care artiştii şi-au propus explorarea limbajului specific vârstei şi conectarea la preocupările actuale ale copiilor.

Spectacolul Fapte vitejeşti a avut premiera în septembrie, când s-a bucurat de trei reprezentaţii cu sala plină şi un feedback excelent din partea publicului. Fiecare spectacol s-a încheiat cu o discuţie cu publicul, părinţi, profesori şi copii, în prezenţa unui psiholog, pentru a da ocazia celor mici să îşi discute deschis temerile şi să proceseze gânduri şi trăiri ocazionate de situaţiile din spectacol.

 

„Ne dorim să oferim o alternativă pentru această vârstă când aşteptările cresc, un spectacol care să semene vizual cu videoclipurile pe care ei le aşteaptă dar să vorbească despre subiecte importante pentru ei, să îi angajeze la nivel emoţional, autentic, să îi conecteze cu dansul, dându-le primele indicii despre ce poate face această artă pentru spiritul omului” – declară regizoarea Selma Dragoş.

 

Echipa spectacolului îşi propune să trezească interesul acestui public pentru spectacolele de dans, să le arate că, dincolo de spectacolele pentru copii pe care publicul de această vârsta le-a „depăşit” există în artele performative o lume întreagă de lucruri pe care le pot descoperi, care le pot vorbi despre ei înşişi, în care iluzia devine o modalitate de a ajunge la adevăruri personale.

 

Fapte vitejEŞTI este un spectacol de / cu: Ruxandra Coman, Selma Dragoş, Paul Dunca, Smaranda Găbudeanu, Cristina Lilienfeld, Răzvan Rotaru, George Turliu.
Muzică originală live: Rufi (Marian Cîtu) & George Turliu. Concept lumini: Alexandros Raptis

 

Fapte vitejEŞTI în BUCUREŞTI este un proiect al Asociaţiei pentru Teatru şi Carte (PETEC), finanţat de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB prin programul Eşti Bucureşti şi susţinut de Centrul National al Dansului. Parteneri: AVmotional, Gulia production, Centrul Cultural-educational Adorno