Fundația Löwendal în parteneriat cu ARCUB, Primăria Municipiului București și Asociația De-a Arhitectura organizează în săptămâna, 22-30 octombrie 2016, evenimentul de lansare a proiectului ,,Detalii neoromânești în arhitectura lui Petre Antonescu. Exterioare și interioare ale vilelor bucureștene”.

 

Proiectul se va desfășura la sediul Fundației Löwendal, Piața Gheorghe Cantacuzino nr. 1 și este finanțat prin programul ,,București Orasul in-vizibil”, program operat de ARCUB și Primăria Municipiului București.

 

Pornind de la clădirea actuală a Fundației Löwendal, creație emblematică a arhitectului Petre Antonescu, în proiect sunt detaliate şase vile din Bucureşti, realizate în stilul neoromânesc la începutul secolului XX de către celebrul arhitect: vila C.A. Mavrodin (1907), vila Ion I.C. Brătianu, (1908), vila Ciru Iliescu (1910), vila Vintilă Brătianu (1912), vila Oprea Soare (1914) şi după Primul Război Mondial, în anii ’20, vila Nicolae Malaxa.

,,Alegerea acestor vile nu este întâmplătoare, ele constituie o perioadă bine conturată din cadrul operei lui Petre Antonescu, în care constatăm că a fost foarte preocupat de acest subiect, ele reprezentând un exerciţiu la scară mică pentru construirea şi aplicarea noului stil la lucrările sale de anvergură”. Dr. arh. Cristina Woinaroski, coordonatorul proiectului.

 

Caracterul inovator al proiectului vine în oferirea către publicul larg a detaliilor interioare de design ale celor șase vile bucureștene proiectate de Petre Antonescu. Expoziția de fotografie de arhitectură realizată de dr. arh. Andrei Mărgulescu, urmărește aceste detalii care în alte condiții ar fi aproape imposibil de accesat.

 

Prin workshopurile și expozițiile de arhitectură organizate la Fundația Löwendal se urmărește facilitarea și încurajarea accesului publicului la acest tip de detalii arhitecturale, prezent în clădirile civile și publice din București proiectate de arhitectul Petre Antonescu; accenturarea originalități stilului și a influențelor tradiționale românești și europene asupra acestuia; prezentarea contextului cultural și istoric, din București și Europa, în care s-a născut stilul neoromânesc; evidențierea necesității păstrării unei identitățati culturale și arhitecturale omogene a infrastructurii orașului București; activarea urbană și regenerarea comunităților locale prin conștientizarea cetățenilor asupra riscului de degradare avansată a clădirilor de patrimoniu din București și nu în ultimul rând de a pune în valoare identitatea culturală și arhitectura bucureșteană din secolul XX.

 

Proiectul se adresează tuturor cetățenilor Bucureștiului, adulți și copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, indiferent de mediul socio-economic din care aceștia provin, din toate zonele capitalei inclusiv periferice.

 

Proiectul se va desfășura în perioada 22-30 octombrie 2016 la sediul Fundației Löwendal, Piața Gheorghe Cantacuzino nr. 1, sector 2.

 

Calendarul evenimentului:

22 octombrie, ora 17.00
Conferință de lansare a proiectului. Invitați: Ariadna Löwendal Dănilă, președinte Fundația Löwendal, dr. arh. Cristina Woinaroski, coordonatorul proiectului, dr. arh. Ruxandra Nemțeanu și dr. arh. Andrei Mărgulescu

 

23 octombrie, orele: 17.00-18.00
Seminar de arhitectură
„Nașterea stilului (neo)românesc, curent arhitectural identitar pentru tânărul stat națiune – România“
dr. arh. ​Cristina Woinaroski

 

29 octombrie, orele: 17.00-18.00
Seminarul interactiv de fotografie de arhitectură (exterioară și interioară)
„Fragment și autonomie“
dr. arh. Andrei Mărgulescu

 

30 octombrie, orele: 17.00-18.00
Workshop de arhitectură

„Petre Antonescu, particularități și stereotipii în arhitectura rezidențială. Eclectism-Neoromânesc“
dr. arh. Ruxandra Nemțeanu

 

23, 29 și 30 octombrie, orele: 11.00-15.30

Ateliere sustinute de Asociatia De-a Arhitectura:
– Atelier ,,Arhidetectivi”  pentru copii în vârstă de 6-9 ani, în zilele de 23, 29 și 30 octombrie 2016, orele: 11.30-13.00.

– Atelier ,,Viețile unei case” pentru copii în vârstă de 9-12 ani, în zilele de 23, 29 și 30 octombrie 2016, orele: 13.30-15.30.

 

22–30 octombrie, program: 10.00-18.00
Expoziția de arhitectură

„Detalii neoromânești în arhitectura lui Petre Antonescu. Exterioare și interioare ale vilelor bucureștene“
dr. arh. Cristina Woinaroski,
dr. arh. Andrei Mărgulescu

 

22–30 octombrie, program: 10.00-18.00
Expoziția de fotografie de arhitectură
„Fragment și autonomie“
dr. arh. Andrei Mărgulescu

 

22–30 octombrie, program: 10.00-18.00
Proiecția video

„Petre Antonescu și construcțiile civile din București“
George Radu (Fundația Löwendal)

 

22–30 octombrie, program: 10.00-18.00
Expoziția de pictură

„Chipul și portul tradițional românesc în creația lui George Löwendal“
George Radu, Iuliana Covei, Adrian Constantin (Fundația Löwendal)

 

Proiectul ,,Detalii neoromânești în arhitectura lui Petre Antonescu. Exterioare și interioare ale vilelor bucureștene” este organizat de Fundația Löwendal (www.lowendal.ro) în parteneriat cu Arcub (http://www.arcub.ro) si Primăria Municipiului București și De-a Arhitectura (http://www.de-a-arhitectura.ro/club).

 

Proiectul este finanțat în programul București orașul in-vizibil, ARCUB 2016.

 

Detalii suplimentare despre proiect:

www.cladirineoromanesti.ro

FB/cladirineoromanesti

 

Contact:

George Radu

Fundația Löwendal

Departament Comunicare

george.radu@lowendal.org