Cine locuia aici? Cum arăta orașul când s-a construit casa asta? Da’DeCe au pus statui pe peretele casei? Da’DeCe s-au mutat oamenii din case? Din ce e construit acoperişul? Când ne plimbăm în familie pe Calea Victoriei, primim foarte des astfel de întrebări de la cei mici. Și voi? Vreți să le răspundem împreună? Atunci vă așteptăm între 15 septembrie și 15 octombrie să ne plimbăm împreună pe Calea Victoriei și să-i descoperim secretele!

Proiectul Da’DeCe Calea Victoriei propune desfășurarea unor ateliere adresate copiilor de la 8 la 12 ani, sub formă de trasee urmate de ateliere de construire a unei machete de mari dimensiuni care să reproducă Calea Victoriei din prezent cu câteva inserții propuse de copii. Macheta va fi expusă ulterior în spațiul bibliotecii, urmând a fi itinerată și în alte spații culturale.

Atelierele vor începe în diverse puncte ale Căii Victoria și, timp de oră, vom intra, cu ajutorul unui educator muzeal, din echipa Da’DeCe în atmosfera vieții cotidiene a locuitorilor orașului de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, perioadă în care au fost construite majoritatea clădirilor de patrimoniu din prima zonă a străzii. Ne vom întreba, vom discuta sau vom încerca să reținem diverse detalii, pentru ca în următoarele două ore ale atelierului, însoțiți de doi arhitecți jucăuși de la Asociația De-a arhitectura, sălucrăm la o machetă de mari dimensiuni a zonei alese din Calea Victoriei. Macheta va fi definitivată pe parcursul celor șapte ateliere din cadrul proiectului și va fi expusă printr-un eveniment pe care îl vom anunța la începutul lunii octombrie.

Prin acest tip de proiect în care copiii și părinții participă activ și interactiv, spaţiile prin care ne plimbăm se transformă în locuri vii unde membrii comunității se educă, se informează, se formează și petrec un timp de calitate, în care istoria cartierului se îmbină cu poveștile proprii ale celor care participă, iar părerea celor care iau parte este luată în seamă.

Evenimentele din cadrul proiectului Da’DeCe Calea Victoriei, finanțat de ARCUB prin programul cultural“Ești București” 2015, se vor desfășura sub formă de întâlniri de sfârșit de săptămână în perioada 15 septembrie – 16 octombrie 2015: în fiecare vineri după amiaza şi sâmbătă dimineața, câte 3 ore (dintre care o oră traseul cultural pe Calea Victoriei), urmate de ateliere desfășurate în spaţiul Biblio Lounge aFilialei Ion Creangă a Bibliotecii Metropolitane.
Programele vor fi susținute de către membrii asociațiilor Da’DeCe și De-a arhitectura, iar participarea este gratuită.

Programările sunt absolut necesare şi se fac numai în săptămâna programului (începând cu ziua de luni, ora 10.00) la emailul: inscrieri@asociatiadadece.ro (confirmarea înscrierii se va face printr-un email al organizatorilor și este necesară precizarea datei, numele şi vârsta copilului). Înregistrările se fac individual de către fiecare familie în parte.