Sub tema „Artistic, Economic, Political, Administrative – How Do We Balance the Many Roles of Festivals and Events?”, conferința a reunit peste 80 de profesioniști din domeniul cultural – directori de festivaluri, manageri de evenimente, operatori culturali și reprezentanți ai instituțiilor de cultură din Europa – pentru a dezbate modul în care festivalurile reușesc să îmbine componentele artistice cu cele economice, politice și administrative într-un peisaj cultural din ce în ce mai complex.
„Suntem încântați că Bucureștiul găzduiește Conferința Europeană Regională IFEA, pentru că, de-a lungul timpului, am observat cum acest oraș și-a dezvoltat o latură culturală puternică și creativă. A crescut sub ochii noștri și credem că ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București a ajutat la această înflorire a scenei culturale. De asemenea, momentul este favorabil și datorită aniversării a 555 de ani de la prima atestare documentară a orașului, ocazie cu care vom inaugura noul sediu al Centrului Cultural – un loc plin de istorie și povești ce captează vechiul spirit al Bucureștiului, dar care promite să îmbogățească viața culturală a acestei capitale europene” (Mihaela Păun, director ARCUB)
Participanții au discutat despre noile provocări și tendințe în managementul festivalurilor, despre importanța sprijinului din partea administrațiilor locale și despre rolul crucial al culturii în dezvoltarea urbană și consolidarea comunităților. Printre vorbitori s-au numărat nume importante din domeniul cultural european, printre care Jens Frimann Hansen (Helsingør Theatre Festival, Danemarca), Helen Marriage (Artichoke Trust, Marea Britanie), Rob van der Laarse (Imagine IC, Olanda) și Jean-Guy Lecat (scenograf, Franța).
Președintele IFEA Europa, Allan Xenius Grige, s-a declarat încântat de inițiativa ARCUB, subliniind aceasta este prima conferință IFEA desfășurată în România. El a adăugat că rețeaua IFEA promovează schimbul de bune practici pentru organizarea de evenimente culturale și că această conferință este adresată atât organizatorilor de festivaluri, agențiilor de turism, cât și cercetătorilor.
„Într-un context de competiție crescută între orașe și țări, este esențial ca organizatorii să aibă acces la cele mai noi informații despre sponsorizări, evaluare și comunicare. Sunt convins că programul Conferinței Regionale, alături de evenimentele dedicate celor 555 de ani ai Bucureștiului și inaugurarea noului sediu ARCUB, vor captiva delegații IFEA.”
Conferința a inclus sesiuni de prezentări, dezbateri interactive și ateliere de lucru, oferind o platformă de dialog despre sustenabilitatea culturală, diversitatea în programare și colaborările internaționale.
Primul invitat special al Conferinței Regionale IFEA este Trevor Davies, cel ce a coordonat proiectele prin care s-au ales două Capitale Culturale Europene: Copenhaga (în 1996) și Aarhus (în 2017).
Organizarea conferinței IFEA Europe 2014 la București a reconfirmat misiunea ARCUB de a susține cultura urbană, de a crea conexiuni internaționale și de a integra Bucureștiul în rețeaua marilor orașe europene active în domeniul artelor și festivalurilor.