Vioară. Canto. Compoziție

Proiect creat de Fundația Culturală Remember Enescu şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021.

Concursul Internațional „Remember Enescu” este o competiție de prestigiu, a cărei continuitate este importantă atât pentru Fundația care îl organizează, cât și pentru profesorii care și-au format un reper din participarea elevilor lor la acest concurs sau pentru elevii care au ocazia să asimileze, pe lângă repertoriile necesare examenelor școlare, și lucrări semnate de George Enescu, piese obligatorii în concurs. Pe de altă parte, Concursul Internațional „Remember Enescu” le oferă laureaților posibilitatea de a apărea în recitalurile organizate de partenerii Fundației (Filarmonica „George Enescu” din București, Biblioteca Națională din București, Universitatea Națională de Muzică din București) pe tot parcursul stagiunii, ceea ce reprezintă pe de o parte o oportunitate binevenită pentru acești muzicieni în formare, o șansă de a se face cunoscuți, dar și o ofertă muzicală de calitate pentru publicul bucureștean al instituțiilor mai-sus amintite.

Unul dintre obiectivele Fundației Culturale „Remember Enescu” a fost acela de a impulsiona perpetuarea unei anumite atitudini din partea tinerilor muzicieni, după modelul marelui nostru George Enescu: generozitatea de a oferi celor mai puțin norocoși un act artistic de calitate. Este binecunoscută activitatea violonistului care, în timpul războiului, susținea recitaluri la căpătâiul celor bolnavi și al răniților. O constantă în anii ce au trecut a fost, pentru membrii Fundației noastre, oferirea de recitaluri caritabile unor categorii de persoane defavorizate, de către tineri interpreți de valoare, cunoscând starea de bine pe care aceste evenimente le generează în rândul publicului, precum și conștientizarea rolului artistului în societate, pentru tinerii muzicieni implicați.

Obiectivele sunt ușor de atins cu mijloacele Fundației Culturale „Remember Enescu”, având în vedere experiența organizațională generală și aplicarea unui format bine cunoscut.

Concurenții înscriși în Concursul Internațional „Remember Enescu”:

– Copii și tineri (7 – 24 de ani).

Publicul recitalurilor:

– Copii și tineri (7 – 35 ani);

– Public matur (35 – 80 ani);

Continuând o tradiţie care s-a născut în anul 1996, în perioada 1-5 noiembrie 2021 se va desfășura online cea de-a 20-a ediţie a Concursului Internaţional „Remember Enescu”, eveniment de tradiție organizat de Fundaţia Culturală „Remember Enescu”, sub directoratul violonistului Alexandru Tomescu. De această dată, competiția capătă o și mai mare amploare, incluzând nu doar secțiunile vioară și canto, ci și o nouă secțiune dedicată tinerilor compozitori.

Concursul Internaţional „Remember Enescu” a devenit în timp unul dintre cele mai importante din peisajul muzical românesc, câştigătorii derulând cariere internaţionale sau confirmându-şi valoarea la alte competiţii desfăşurate peste hotare, precum Eugen Ţichindelean – câstigător al Premiului I la Concursul International „George Enescu”, actualul concert-maistru al Orchestrei Simfonice City of Birmingham, Ilian Gârneţ – laureat al Concursului International „Regina Elisabeta”, Bruxelles, actualul concert-maistru al Bamberger Symphoniker, Alexandra Maria Bobeico, actualmente studentă la Academia Mozarteum din Salzburg și câştigătoare a Premiului I la Concursul International „Concertino Praga” sau Ștefan Șimonca, student la Facultatea de muzică din Saarbrucken, clasa prof. David Grimal.

Concursul se va desfășura în două etape, pe trei categorii de vârstă la secțiunea vioară – (categoria A – concurenți cu vârsta de până la 12 ani, categoria B – 13-16 ani, categoria C – 18-24 ani), la sectiunea canto (categoriile B și C) si sectiunea compoziție (categoria C).

Repertoriul de concurs, precizat în Regulament, cuprinde la fiecare secțiune lucrări impuse din creația lui George Enescu. Juriul va fi alcătuit din nume importante ale scenei și pedagogiei muzicale românești: violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor Radio și protagonist al celebrelor turnee “Stradivarius”, Diana Moș, violonistă și rector al Universității Naționale de Muzică din București, Cristina Comandașu, manager al postului Radio România Muzical, soprana Iulia Isaev, prof. univ.dr. la Universitatea Națională de Muzică din București și artistă cu o carieră internațională, soprana Daniela Chihaia Popa, șefa Catedrei Canto de la Colegiul Național de Muzică “George Enescu” din București, mezzosoprana Aura Twarowska, artistă cu o carieră internațională, Dan Dediu, compozitor și prof.univ.dr. la Universitatea Națională de Muzică din București și Cătălin Crețu, compozitor și cercetător la Centrul de Muzica electroacustica si Multimedia al U.N.M.B..

De asemenea, se vor acorda la fiecare secțiune Mențiuni de onoare. Pe lângă premiile în bani, laureații vor primi ca premii partituri și obiecte promoționale din partea Muzeului Național „George Enescu”, precum și posibilitatea de a susține recitaluri și concerte pe scena partenerilor Fundației Culturale „Remember Enescu”. Totodată, laureații Concursului din București vor susține recitaluri în perioada 6-10 noiembrie pentru partenerii proiectului de față (Filarmonica “George Enescu”, Școala Gimnazială Specială pentru deficienți de vedere, Complexul de servicii Pistruiatul din Capitală).

PROGRAM:

1 – 5.11.2021 – Concursul Internațional Remember Enescu – online (rememberenescu.ro);

6 – 10.11.2021 – Școala Gimnazială pentru deficienți de vedere; (str. Austrului, nr. 33, sector 2, București);

6 – 10.11.2021 – Complexul de servicii Pistruiatul (str. Parfumului, nr. 2-4, sector 3, București);

6 – 10.11.2021 Filarmonica George Enescu (str. Strada Benjamin Franklin, nr. 1-3, sector 1, București).

Despre Fundația Culturală Remember Enescu

Fundația Culturală „Remember Enescu”, organizație neguvernamentală, apolitică și non-profit fondată în anul 1999, care și-a propus să omagieze în diverse forme personalitatea marelui compozitor, violonist, dirijor, pianist si pedagog George Enescu, figură emblematică a culturii române, și totodată să sprijine dezvoltarea activității muzicale în România. Fundația Culturală „Remember Enescu” este condusă de reputata profesoară Mihaela Tomescu și are drept membri solişti şi profesori care se ocupă de salvarea şi protejarea tezaurului artistic muzical românesc, precum şi de promovarea tinerilor în viaţa muzicală, inclusiv prin încurajarea de a aborda cu consecvenţă creaţia românească. Proiectele Fundației s-au orientat spre crearea unei legături între personalitatea celui mai important compozitor român, George Enescu şi tânăra generaţie de tineri artişti, dar și spre păstrarea în memoria publică a unor eminenți profesori, care au influențat prin activitatea lor calitatea vieții muzicale românești.

Fundația Culturală „Remember Enescu” organizează anual Concursul Naţional de Interpretare „Dan Cumpătă”, prima ediție derulându-se în 2013, precum și Concursul Naţional de Interpretare „Ada Ulubeanu”, începând din 2011, dedicate memoriei unora dintre figurile pedagogice de prim nivel ale învăţământului bucureştean. Între 15 și 17 iunie 2021 s-a desfășurat prima ediție a Concursului Național de Interpretare Teatrală și Muzicală „C.I. și C.C.Nottara”, online. Competiţiile se adresează copiilor şi studenților cu vârsta cuprinsă între 6 si 24 ani. Din jurii fac parte profesori din România, recunoscuţi pentru performanţele lor pedagogice.

Stagiunea itinerantă „Remember Enescu” are loc anual, încă de la înființarea Fundației, din 1999, în perioada septembrie – iunie și cuprinde, în medie, 40 de evenimente. Publicul din orașele București, Ploiești, Tulcea, Mogoșoaia, Brașov, Brăila, Cluj Napoca, Sibiu, Piatra Neamț, Bușteni, Buzău, Satu Mare, Alba Iulia, Iași, ș.a.m.d. poate asista la recitaluri în care sunt invitați să apară în fața publicului membri ai Fundației noastre, împreună cu elevi și studenți din orașul gazdă. Recitalurile sunt prezentate de Președinta Fundației, profesoara Mihaela Tomescu.

Începând din 2016, Fundația Culturală „Remember Enescudesfășoară turneele naționale “Pe urmele lui Enescu” în diferite zone, urmărind traseele artistice ale lui George Enescu. Amintim edițiile derulate în 2016 (Lugoj, Caransebeș, Oravița), 2017 (București – Jockey Club, Muzeul George Enescu, Ateneul Român, Hotelul Grivița), 2018 (Iași – Universitatea de Arte George Enescu, Casa memorială Mihail Sadoveanu, Muzeul Unirii și Bârlad – Muzeul Vasile Pârvan, Casa Eugen Bulbuc sau Grădina publică), 2019 (Iași – Unversitatea de Arte George Enescu, Muzeul Unirii, Castelul Sturdza de la Miclăușeni și Casa de bătrâni Sf. Iosif).

Menționăm de asemenea organizarea, în parteneriat cu Fundația „Erich Bergel-Dorothy Kitchen” din SUA, în anul 2017, la Sibiu, a Concursului Internaţional de Interpretare „Eric Bergel”.

Detalii pe www.rememberenescu.ro.

Sursă foto: Fundația Culturală Remember Enescu