În perioada 7-13 noiembrie, Centrul de Teatru Educațional Replika derulează programul „Teatrul din carte. Educația lecturii participative” finanțat de ARCUB, prin programul „București Oraș participativ 2017”.

 

Proiectul pune accentul pe rolul lecturii în formarea copiilor și adolescenților, prin intermediul unor spectacole pe texte de maxim interes pentru preocupările acestora. Spectacolele-lectură vor fi însoțite de discuții care stimulează participarea tinerilor la dialog, și de întâlniri cu autoare care le vor vorbi copiilor și adolescenților despre felul în care scriu, despre abordările pe care le propun, încurajându-i să-și scrie propriile povești și să-și creeze universurile literare care îi reprezintă.

Proiectul cuprinde și trei ateliere de pedagogie artistică, dedicate cadrelor didactice, în care vor fi cercetate metode de abordare a unor opere literare prin intermediul spectacolelor participative.

 

Spectacolele-lectură au loc în 3 școli din București – Școala Gimnazială Ferdinand I, Școala Gimnazială nr. 95 și Școala Gimnazială nr. 87 – și sunt dedicate copiilor cu vârste între 7 și 14 ani. Vor fi citite fragmente din cărțile unor autoare și autori – Lavinia Braniște, Eleanor Estes, Ioana Nicolaie, R.J.Palacio, Ana Rotea, E.B.White –, care explorează teme precum marginalizarea, discriminarea, solidaritatea, prietenia, capacitatea imaginației de a crea teritorii protective, fantezia, maturizarea.

În cele 3 școli din București vor fi prezente autoarele Lavinia Braniște, Ioana Nicolaie, Ana Rotea.

 

Atelierele de pedagogie artistică, dedicate învățătoarelor și profesorilor pornesc de la analiza romanului scris de Eleanor Estes – „O sută de rochii” – și explorează felul în care o operă literară poate deveni material didactic, bază de cercetare și reflecție asupra unor conflicte din clasă privind bullying-ul, marginalizarea și empatia.

 

”Acest proiect cultural este finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB”

 

 

 

Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.

Centrul Replika își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.

În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut premiul AFCN pentru incluziune socială și dialog intercultural și a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea “Proiecte culturale şi festivaluri”.

 

Programul complet al CENTRULUI REPLIKA îl găsiți pe

www.facebook.com/CentruldeTeatruEducational

 

INTRAREA este GRATUITĂ

pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile