„Caiete de rețete. Ediția București” este un demers de recuperare și arhivare a unei bucăți importante din patrimoniul cultural imaterial din România: caietul de rețete urban. Reunite sub acest nume generic sunt agendele și blocnotesurile cu pete de ulei și zahăr caramelizat unde oamenii de rând adunau rețete culinare în trecutul recent, într-o rețea informală bazată pe vecinătate și schimb.

Aceste caiete au un conținut destinat preponderent deserturilor și s-au răspândit în România odată cu urbanizarea și industrializarea masive ale regimului socialist pre-’90, atât ca instrument al plăcerii și bunăstării, cât și ca răspuns la gastronomia oficială, care, spre sfârșitul regimului, nu mai era racordată la realitățile culinare cotidiene. Ele au rămas și după ’90 un accesoriu de bază în bucătăriile de la bloc, folosit mai ales în preajma Sărbătorilor, în ciuda diversificării cărților de bucate scrise de experți culinari și a mutării gastronomiei în online. Mulți oameni le păstrează și azi, le folosesc și le transmit mai departe, pentru că țin de identitatea familiei.

Pentru ca ele să nu dispară, proiectul își propune să adune cât mai multe caiete de rețete din București, să le arhiveze, analizeze și promoveze, în contextul în care nu a existat, până acum, o inițiativă de arhivare a lor la nivel național, pornind de la premisa că ele reprezintă o parte importantă din patrimoniul cultural imaterial românesc. Scopul său este să (re)valorizeze gustul identitar urban din trecutul recent, gust care se pierde tot mai mult într-un peisaj dominat de explorarea gastronomiei rurale ca identitară pentru specificul național.