Proiect cultural creat de Pink Cat Studios şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023

„București cu dor de acasă” își propune să folosească mijloace cinematografice pentru a documenta locuirea în capitală și a prezenta în cadrul unui film documentar un răspuns la întrebarea: ce ne face să considerăm Bucureștiul casa noastră? Această întrebare subsumează multe altele: Care sunt locurile din București pe care le asociem cu „acasă” și de care ne e dor? Cum ne-am construit acest „acasă” de-a lungul timpului? Cât din „acasă” ține de locuința propriu-zisă și cât ține de locuirea în cadrul orașului? Filmul „București cu dor de acasă” va urmări până la 10 personaje puternice, alese din domenii diverse (ex. medic, avocat, artist, jurnalist, profesor, IT-ist, manager etc.), care vor prezenta în cadrul unor discuții libere cu regizorul ce înseamnă pentru ele „acasă”, în București. Interviurile vor fi folosite ca un prilej pentru a imortaliza cu ajutorul camerei de filmat clădirile, parcurile, piețele, cafenelele, sălile de spectacol, monumentele istorice și alte repere arhitecturale și urbane ale orașului. În același timp, interviurile vor purta privitorul în locuințele protagoniștilor și vor provoca o comparație între stiluri de locuit, între diverse cartiere, opțiuni estetice și funcționale. Cele aproximativ 10 personaje principale vor fi alese din categorii socio-profesionale în așa fel încât să asigure o diversitate a punctelor de vedere exprimate și a abordărilor personale a problemei locuirii într-o oraș și a identificării lui drept „acasă”. În scopul alegerii unor protagoniști relevanți și interesanți, Pink Cat Studios va folosi experiența regizorului Robert Antonescu și a producătorului Dragoș Ureche, care au realizat peste 300 de interviuri pentru filme documentare și dispun de o largă bază de contacte din numeroase domenii. Proiectul va urma o planificare logică și eficientă a activităților, respectând etapele unei producții de film: documentare, pre-producție, filmări, transcrierea interviurilor și conceperea scenariului de montaj, filmarea ilustrației necesare pentru sublinierea unor puncte cheie identificate în interviuri, montajul filmului, post-producția (sunet, corecție de culoare și efecte speciale), distribuție și marketing. Pentru parcurgerea etapelor de documentare și pre-producție, Pink Cat Studios va contracta în cadrul proiectului un jurnalist cu experiență pentru a realiza documentarea (personaje, locuri din București). Regizorul va alege propunerile cele mai interesante și va stabili, împreună cu producătorul filmului, planul de filmare. Echipa de filmare va fi formată dintr-un director de imagine, un cameraman, un sunetist și un asistent de producție. După înregistrarea interviurilor și a ilustrației, documentaristul va transcrie interviurile realizate, iar regizorul va realiza scenariul de montaj și va coordona o echipă de montaj formată din editor video și asistent. Filmul rezultat va fi proiectat în cinematografe din București și promovat prin canalele de comunicare ale proiectului.

Despre Pink Cat Studios

PINK CAT STUDIOS este un studio de producție de film care activează din 2017. PCS are în portofoliu mai multe filme documentare și proiecte culturale produse, precum și câteva proiecte de ficțiune aflate în diverse stadii de dezvoltare.

Detalii: https://pinkcat.online/