Proiect cultural creat de Asociația Tangaj Collective şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti 565. Conexiuni urbane” 2024.

În ediția aniversară BIDFF#10 tema Mapping Bodies propune să creeze un spațiu de dialog și schimb de experiențe, creând o cartografiere a corpurilor din diferite contexte social-politice prezentând noi perspective asupra lumii contemporane, cu emoțiile, preocupările și subiectele sale de reflecție. Dansul contemporan este creat în prezent, cu mijloace ale prezentului. Infuzează alte forme artistice cu sensuri noi, are un potențial major de transformare a relației noastre cu corpul și îmbogățește felul în care comunicăm și ne exprimăm. În cele patru zile de festival, dansatori, coregrafi, artiști vizuali, regizori, creatori de realității virtuale, teoreticieni și producători sunt angrenați în peste 20 de evenimente artistice, structurate în cinci secțiuni care comunică între ele. BIDFF Expand, Community, Exchange, VR & Films crează o hartă a diferitelor contexte social-politice prezentând noi perspective asupra lumii contemporane, aducând în fața publicului evenimente care abordează subiecte interconectate cu ecologia, tehnologia, transformările corpului și conexiunile dintre trecut și viitor. În BIDFF Films arta dansului și cinematografia se întâlnesc în formate inovatoare, în timp ce BIDFF VR deschide calea experiențelor imersive.

BIDFF Expand invită artista Lucie Eidenbenz (Elveția) ce va duce publicul într-o călătorie poetică inspirată de poemul Virginiei Woolf și va oferi un atelier de dans pentru profesioniști combinând dansul, sunetul interactiv și imaginile în mișcare. Iar în cadrul laboratorului ”viewing the movement” regizorul francez Fu Le (Franța) va aborda tehnica cinematografică de secvență cadru și metode de a gestiona coregrafia camerei.

Artiștii Ioana Mischie și Marius Hodea vor susține un masterclass de producție VR dedicat tinerilor artiști regizori, coregrafi, dansatori. BIDFF Exchange propune o dezbatere concentrată pe conexiunile din industria filmului de dans, prin organizarea unui forum cu principalii organizatori de festivaluri de cine dans din Europa, facilitând dialogul între diferiți parteneri și organizații pentru a susține cooperarea internațională. În BIDFF Community descoperim prin tururi ghidate în București o hartă a studiourilor de dans în care a activat regretata coregrafă Adina Cezar și aducem filmul de dans și dansul în VR mai aproape de comunitățile de vârstnici instituționalizați și copiii din Ferentari.

Despre Asociația Tangaj Collective

Asociația Tangaj Collective (fostă Tangaj Dance) a fost înființată în 2014, cu scopul de a dezvolta proiecte interdisciplinare, în care artele spectacolului, cinematografia, știința și tehnologia se coagulează în formate inovatoare. Organizația administrează activitatea colectivului artistic Tangaj și este organizatoare a BIDFF – Bucharest International Dance Film Festival din 2015.

Detalii: https://www.bidff.ro/